Leefstijlinterventie verbetert fysiek functioneren thuiswonende ouderen

22 maart 2023 Redactie Voeding Nu

Foto: CDC via Unsplash

Hoe houd je thuiswonende ouderen langer zelfredzaam? Wageningen Academy (Wageningen University & Research) ontwikkelde een opleiding die diëtisten, fysiotherapeuten en leefstijlcoaches die helpt het gevecht tegen het strammer wordende lichaam van ouderen aan te gaan, zodat ze langer gezond en fit blijven.

De opleiding is gebaseerd op het promotieonderzoek ProMuscle van dr. Ir. Berber Dorhout. Dorhout ontwikkelde een leefstijlinterventie met als doel het verbeteren van het fysiek functioneren, de spiergezondheid en de zelfredzaamheid van thuiswonende ouderen. In haar proefschrift concludeerde ze onder meer dat de combinatie van krachttraining en een verhoogde eiwitinname leidt tot een verbeterde spierkracht, spiermassa en fysiek functioneren in 65-plussers.

Het ProMuscle programma, waarin progressieve krachttraining gecombineerd wordt met een verhoogde eiwitinname, is door het RIVM erkend als effectieve interventie. Ook is de opleiding geaccrediteerd voor ADAP diëtisten, BLCN Leefstijlcoaches en KNGF Fysiotherapeuten. De eerste opleidingsdag vond plaats op 16 februari op de Wageningen Campus en is succesvol afgerond door 16 deelnemers.

Bron: WUR

Altijd op de hoogte blijven?