Kritiek op obesitasmedicijn: ‘Inzetten van pharma is geen ziektebehandeling’

22 mei 2023 Unsplash

Jan Buining, oprichter van TastyBasics en expertisecentrum de Leefstijlstraat, reageert op het betrekkelijk nieuwe medicijn Ozempic. Dit medicijn werd oorspronkelijk bedoeld als diabetesmedicatie, maar mensen lijken er in korte tijd kilo’s van af te vallen. Dat pharma de oplossing is voor welvaartsziekten als diabetes en obesitas, is een illusie, zegt Buining.  

Ozempic is een product van pharmaceut Novo Nordisk en wordt voorgeschreven voor patiënten met diabetes type 2. De sterkere variant, Wegovy, dient als medicijn tegen obesitas, maar is nog niet beschikbaar op de Europese markt. In de Verenigde Staten wordt het medicijn al veel gebruikt, met tekorten als gevolg.

In Nederland zijn deze medicijnen niet zomaar te bestellen, maar zijn ze op basis van recept beschikbaar, maar pas nadat eerdere stappen, zoals leefstijlinterventie, onvoldoende effect hebben. Gemiddeld valt de meerderheid van de gebruikers van de medicatie zo’n vijf procent af.

Ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en veel soorten kanker, ook wel welvaartsziekten genoemd, zijn vaak gevolg van metabole ontregeling. “Genoemde ziekten kunnen we maar bestrijden met één medicijn: leefstijlverbetering”, zegt Jan Buining, oprichter van Whole Foods-producent TastyBasics. “Het inzetten van pharma is symptoombestrijdingen geen ziektebehandeling. Deze benadering heeft grote risico’s voor het welzijn en de betaalbaarheid van onze zorgkosten. Natuurlijk mogen en kunnen we niet plots stoppen met medicatie tegen bijvoorbeeld te hoog cholesterol of te hoge bloeddruk. Het staat ook wel vast dat eenmaal obees, er soms niet valt te ontkomen aan medicatie. De aantrekkingskracht van deze laatste middelen is echter te groot.”

Volgens Buining moet er meer energie gestoken worden in preventie. “Op naar een gezondere leefomgeving. Met supermarkten vol gewoon gezond aanbod. Industrie die verdient aan meer gezonde jaren. Koks voor lekkere bordjes gezond. Geneeskunde die niet hoeft te repareren wat niet ziek had hoeven worden. En een overheid die de wending in die richting stimuleert.”

Bron: NOS en TastyBasics

Altijd op de hoogte blijven?