Koffie lijkt goed voor niergezondheid

7 november 2023 Redactie Voeding Nu Brent Ninaber via Unsplash
Koffie zou kunnen bijdragen om nieren gezond te houden. Dat ontdekte Anniek van Westing (WUR) tijdens haar promotieonderzoek bij Humane Voeding en Gezondheid. Het nieuwe onderzoek onder bijna 80 duizend Nederlanders lijkt een verband tussen koffie en gezonde nieren te bevestigen, vooral bij mensen met diabetes.

Elke kop koffie hangt samen met minder nierschade, met een maximum van vier koppen, blijkt uit het onderzoek van Van Westing. Daarbij gaat het om zwarte koffie zonder suiker of andere ongezonde toevoegingen. Ook is het nog te vroeg om het als officieel advies te geven, zegt Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan WUR, omdat de wetenschappers puur keken naar de verbanden tussen koffiedrinkers en de gezondheid van hun nieren. Er moet bij dit type onderzoek rekening gehouden worden met verstorende factoren.

Volgens het onderzoek van Van Westing verloopt de afname van nierfunctie twee keer zo snel bij mensen met diabetes of mensen die een hartinfarct hebben gehad. Omdat koffie met name positief lijkt te werken bij mensen met diabetes, denkt Van Westing dat een vervolgonderzoek zich specifiek moet richten op diabetespatiënten in westerse landen.

Anniek van Westing promoveerde op 11 oktober 2023. Lees meer over haar promotieonderzoek op de website van WUR.

Altijd op de hoogte blijven?