Johnny Cashew ontvangt eerste investering

5 februari 2024 Johnny Cashew
De Nederlandse start-up Johnny Cashew heeft een eerste investering van 2,2 miljoen euro ontvangen van twee Nederlandse fondsen en een Britse partij. Met de investering wil Johnny Cashew gaan opschalen en uitbreiden naar het buitenland.

Johnny Cashew werd in 2020 werd opgericht door Hayo de Feijter en Roel van de Weijer. De start-up wil cashewnoten op de markt brengen die geen omreis hebben voordat ze het land van consumptie bereiken. Op dit moment gaat meer dan negentig procent van in Afrika groeiende cashews voor het pellen naar Azië; daarna gaan ze pas naar het land van consumptie. De noten maken daarmee een omreis van 12 tot 25 duizend kilometer. Johnny Cashew vermijdt deze transportkilometers door cashews lokaal in Tanzania te laten pellen en dan rechtstreeks naar Nederland te vervoeren. Naast een besparing in transportkosten draagt het bedrijf zo ook bij aan een leefbaar inkomen voor lokale boeren en kunnen de resten lokaal worden verwerkt tot bijproducten.

Investering

Johnny Cashew heeft nu een investering van 2,2 miljoen euro binnengehaald. Die investering is afkomstig van de stichting Goeie Grutten, die zich focust op duurzame voedsel- en energiesystemen, en het platform People Planet Profit van impact investor Peter Arensman en Greenchoice-oprichter Rob van Rees. Een Britse investeerder wil Johnny Cashew-producten op korte termijn ook in de schappen van Britse supermarkten introduceren.

Freek Wessels, cashew captain bij Johnny Cashew, vertelt: “Om onze impact te kunnen vergroten zochten we partners die niet alleen het kapitaal hebben, maar ook onze visie delen als het gaat om duurzaamheid en impact maken. Met de twee impactfondsen en de Britse investeerder hebben we nu drie partijen aan boord die helemaal aansluiten bij het DNA van Johnny Cashew. De cashewmarkt in Nederland is niet zo groot, dus als je volume en impact wilt maken, moet je snel de grenzen over. Een deel van het kapitaal gaat daarom naar de uitbreiding in het Verenigd Koninkrijk.”

 

Altijd op de hoogte blijven?