James Lind Prijs uitgereikt aan Iris Rijnaarts en Pol Grootswagers

23 juni 2021 Michelle Wijma

Onderzoekers Iris Rijnaarts en Pol Grootswagers hebben op 22 juni een James Lind Prijs in ontvangst mogen nemen, voor respectievelijk beste toepassing en beste onderzoek.

De onderscheiding erkent en ondersteunt wetenschappelijke onderzoeken naar fysiologisch actieve (voedings)stoffen en moedigt toepassingen ervan in de praktijk aan die de samenleving gezondheidswinst kunnen opleveren. De NPN, branchevereniging voor voedingssupplementen, is initiatiefnemer van de James Lind Prijs. Rijnaarts en Grootswagers ontvangen een award en oorkonde, plus een cheque ter waarde van € 10.000, te besteden aan nader onderzoek naar de rol van fysiologisch actieve (voedings)stoffen. 

Vernieuwend drinkvoedingsproduct

Winnaar in de categorie onderzoek is ‘Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrij vertakte aminozuren en ursolzuur voor ondervoede ouderen’, waarin Grootswagers met collega-onderzoekers aantoonde dat een belangrijke vooruitgang in fysiek functioneren van ouderen kan worden geboekt door slimme inzet van fysiologisch actieve voedingsstoffen in drinkvoedingsproducten. De vijf leden van de onafhankelijke vakjury noemen de studie ‘een fascinerende bevinding met een klinisch groot potentieel’ en zien dat de ‘meerwaarde van suppletie met het aminozuur ursolzuur en vitamine D wordt bewezen’. Over het belang melden ze: ‘het onderzoek laat zeer belangrijke en relevante resultaten zien voor een groot probleem in de huidige maatschappij, namelijk ondervoeding bij ouderen.’

Grootswagers is trots: “Het is de kroon op een enorm team effort. Een hele mooie prijs, waardoor we belangrijke vervolgstappen kunnen gaan zetten in onderzoek naar ursolzuur en het verbeteren van het mitochondrieel functioneren van ouderen.” 

Algoritme voor meer vezels

De toepassing die Rijnaarts met collega’s ontwikkelde gaat een heel andere richting op. ‘Personalized Nutrition & Health Living Lab more Fiber: Vezel-Up studie’ biedt mensen een persoonlijke digitaal voedingsadvies aan de hand van een algoritme, met als doel meer vezels eten. De jury zegt erover: ‘Het is mogelijk zeer relevant omdat een te lage vezelinname geassocieerd is met een hoger risico op hart- en vaatziekten’ en ‘het past perfect in de patiëntgerichte behandelingen waar we steeds meer naartoe bewegen.’ Volgens de jury is ‘vezelinname eveneens relevant wat betreft andere positieve gezondheidseffecten en kan de gepersonaliseerde benadering ook bruikbaar zijn voor andere toepassingen’.

Rijnaarts reageert verrast: “Geweldig, dit had ik niet verwacht, maar het is heel fijn om erkenning te krijgen voor ons werk. Ik hoop dat we hierdoor vervolg kunnen geven aan het toepassen van persoonlijk voedingsadvies in de praktijk, om de vezelinname van Nederlanders te vergroten. Voor onze darmgezondheid, maar ook voor andere toepassingen.” 

Altijd op de hoogte blijven?