Inspirerende lezingen tijdens Food Technology dag 1

13 april 2022 Redactie Food

De eerste dag van Food Technology zit er op. Het was een dag vol inspirerende lezingen, een druk bezochte beurs en ontmoetingen. Een greep uit de lezingen en presentaties tijdens de eerste dag van Food Technology.

Food en hightech ontmoeten elkaar tijdens Food Technology. Dat was duidelijk te zien op de beursvloer waar op het demoplein de bezoekers verschillende 3D-technieken konden uitproberen. Daarnaast presenteerden diverse bedrijven hun laatste innovaties. Wageningen University & Resource onthulden op de beursvloer de All-in-One Spectral Cabinet.

Keynote speaker: Remko Boom

De vele drukbezochte lezingen waren een belangrijk onderdeel. Keynote speaker Remko Boom trapte af met zijn lezing Gentle Food Processing: Better sustainability can also mean better products. Kunnen we op een duurzame en efficiëntere manier voedsel produceren met behoud van smaak en andere eigenschappen? Boom denkt dat het mogelijk is. We kunnen met minder bewerkte ingrediënten ook goede voedingsproducten maken. Daarmee besparen we grondstoffen en energie.

Labmanagers

Tijdens het Kennisplatform Labmanagers waren de labmanagers van Aqualab Zuid, Heineken Supply Chain en DSM Food Specialities aanwezig om te vertellen over hun werkzaamheden. Gerard de Kock legde uit hoe er wordt gemeten op stoffen die niet in ons drinkwater mogen zitten en Jeroen van der Sluijs van Heineken vertelde over de strenge controles op het sulfiet- en alcoholgehalte in (alcoholvrij) bier. Maartje Franse presenteerde het ontwikkelingsproces van een nieuw plantaardig eiwit gemaakt van canolazaden.

Food Technology DSM CanolaPro Maartje Franse over alternatief eiwit uit canolazaden

Fully Documented Fisheries

De visserij stond centraal in de lezing van Angelo Mencarelli. Het Fully Documented Fisheries-project maakt het mogelijk om vis al aan boord te tellen en te registeren. Het systeem dat bestaat uit een loopband en een 3D camera kan de vis identificeren, wegen, en de lengte meten en stuurt alle data naar de computer aan boord.

3D printen: kleurrijke mogelijkheden voor de food industrie

Neil van Es, eigenaar van Parts on Demand, vertelde over de mogelijkheden van 3D printen in de voedingsmiddelenindustrie. 3D printen maakt het mogelijk om lokaal en flexibel te produceren, legt hij uit. Je kunt met een 3D printer heel complexe dingen maken en machines kunnen heel precies werk verrichten. Een drukbezochte lezing onder jonge mensen en studenten.

Neil van Es Food Technology Neil van Es tijdens zijn lezing over 3D printen in de voedingsmiddelenindustrie

Verpakkingsbedrijven in Oekraïne

Een speciale gast was Veronika Khalaydzhi, ingevlogen vanuit Kyiv om te vertellen over de situatie in Oekraïne. Veronika is werkzaam bij Club of Packagers Unkraine. In samenwerking met het Nederlands Verpakkingscentrum zamelen zij geld in om het Oekraïense leger en bedrijven in Oekraïne te ondersteunen.

Duurzaamheid bij bedrijven

Cees Elemans van ING gaf een lezing over duurzaamheid. Duurzaamheid is een belangrijk thema voor veel bedrijven. De druk om te verduurzamen is groot. Vanuit NGO’s, overheid en toezichthouders. Ook de consument vraagt erom, maar lijkt nog niet bereid om er ook voor te betalen. Ook banken zijn hier mee bezig. Bij leningen wordt steeds meer gekeken in hoeverre deze duurzaam zijn. ING heeft project Terra. De bank wil in 2025 dat 50 procent van het investeringenportfolio uit duurzame projecten bestaat. Hoewel veel bedrijven duurzaamheid belangrijk vinden, lijkt toch de duurzaamheid te stagneren.

Pitches Startups

Aan het eind van de middag werden pitches gegeven door verschillende startups, waaronder Greencovery, een nieuwe technologie om waardevolle ingrediënten uit zijstromen te upcyclen, FelixPrinters met een serie 3D foodprinters, en Vertigo Technologies B.V. met een nieuwe, op microgolven gebaseerde detectietechniek die de kwaliteit van fruit kan bepalen om verspilling tegen te gaan.

Food Technology startup pitch

De dag eindigde met een drukbezochte netwerkborrel, waar ideeën en inspiratie met elkaar gedeeld werden.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?