
Consumenten, vooral kinderen en kwetsbare groepen – worden dagelijks overspoeld met reclame over eten en drinken. Uit het nieuwe onderzoek INFOODMATION door Wageningen University Research (WUR), gefinancierd door de EU, blijkt dat het eetgedrag en de opvattingen van de consument worden beïnvloed door de overheid, bedrijven of wetenschappelijke organisaties. INFOODMATION werkte volgens een driestappenplan: het in kaart brengen van de belangrijkste beïnvloeders, het beoordelen van voedselgerelateerde boodschappen en actie ondernemen. Dit doen de onderzoekers door de inzichten uit het onderzoek te vertalen naar beleidsadviezen en een centrale hub voor kennisdeling.
Waarom INFOODMATION
Voedselcommunicatie is overal om ons heen en de hoeveelheid misinformatie groeit hierin mee. Moderne communicatiestrategieën, aangestuurd door de mainstream en opkomende media, hebben een grote invloed op onze keuzes. INFOODMATION wil helderheid scheppen door verantwoordelijke bedrijfsstrategieën te bevorderen en beleidsaanbevelingen te doen.
Uiteindelijk is het doel een slimmer, gezonder en duurzamer voedselsysteem voor iedereen. Francesco Montanari, onderzoeker en docent bij de Law Group van de WUR, licht het belang van INFOODMATION. “Vanuit consumentenbescherming en volksgezondheid bekijken we de rol van de Europese Unie bij het beschermen van haar burgers, zowel als individu als consument”.
De wetenschappers onderzoeken ook of de huidige wetgeving van de EU voldoende is om deze uitdagingen aan te gaan. De onderzoekers analyseren en identificeren de beste praktijken op nationaal en lokaal niveau. Zo mogelijk kunnen ze breder in de Europese Unie worden toegepast.
Kennis Hub: brug tussen wetenschap en praktijk
Met het onderzoek willen de onderzoekers beter begrijpen hoe wet- en regelgeving ons vermogen om bewuste, gezonde en duurzame keuzes te maken beïnvloedt. Onderzoeker en docent aan de WUR, Esra Akdogan, wilt met het onderzoek een brug slaan tussen wetenschap en de praktijk. “Door de kloof tussen beleid, media-invloed en consumentengedrag te dichten, willen we bijdragen aan een voedselsysteem waarin mensen met vertrouwen en helderheid hun weg kunnen vinden”, aldus Akdogan.
Lange termijn impact
Met expertise van de Law Group en de Strategic Communication Group van WUR onderzoekt INFOODMATION hoe verschillende groepen consumenten – waaronder mensen met een lagere mediageletterdheid – voedselgerelateerde informatie interpreteren en erop reageren. Door dergelijke belanghebbenden actief te betrekken, kan het project een langdurige impact maken. en ervoor zorgen dat voedselcommunicatie niet alleen commerciële belangen dient, maar het algemeen welzijn bevordert.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwe onderzoeken door de WUR? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!