Harm Veling benoemd tot persoonlijk hoogleraar onder leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl aan WUR

1 maart 2022 Redactie Voeding Nu

Beeld: Unsplash

Vanaf 1 maart maakt hoogleraar Harm Veling deel uit van het Departement Maatschappijwetenschappen onder de leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl van Wageningen University & Research (WUR). Zijn onderzoek is gericht op het begrijpen en testen van effectieve gedragsinterventies op het gebied van gezondheidsgedrag en milieugedrag.

Het onderzoek bestaat uit zowel standaard psychologische experimenten als toegepaste studies. De belangrijkste conclusie is dat het mogelijk is om een gedragsverandering teweeg te brengen zonder gebruik van externe beloningen, straffen of zelfbeheersing. In plaats daarvan moet men worden getraind in het nemen van snelle ‘go/no-go’-beslissingen over producten.

Hoogleraar Veling: “Het veranderen van automatische reacties middels cognitieve trainingen pakt de theoretische, praktische en ethische problemen aan die ontstaan bij het veranderen van menselijk gedrag. Op basis van dit onderzoek zijn verschillende trainingsapps ontwikkeld om rook- en eetgedrag te veranderen.”

Harm Veling

Veling promoveerde aan Radboud Universiteit in de psychologie en ontwikkelde als postdoc aan de Universiteit Utrecht (2007-2012) en als universitair (hoofd)docent aan de Radboud Universiteit (2012-2022) een onderzoeksprogramma gericht op het veranderen van automatische reacties op belonende stimuli zoals voedingsmiddelen, tabak of smartphoneapps.

Bron: WUR

Altijd op de hoogte blijven?