Gezondheidsrisico’s voor Vlaamse 65-plussers vanwege alcoholinname

18 november 2022 Voeding Nu

Een op de vier 65-plussers in Vlaanderen loopt gezondheidsrisico’s omdat ze te veel alcohol drinken. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van klinisch psychologe Yannic van Gils. Ze onderzocht waarom thuiswonende 65-plussers veel en risicovol drinken.

De huidige 65-plusser drinkt veel, zo blijkt uit het onderzoek. Dat is helaas geen goed nieuws voor hun gezondheid, noch voor de gezondheidszorg. Tijdens haar doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel ging Van Gils kijken welke factoren en eigenschappen er gelinkt kunnen worden aan verschillende patronen van alcoholgebruik van thuiswonende 65-plussers: wie zijn ze en waarom drinken ze?

Het onderzoek

Voor het onderzoek beantwoordden 1971 Vlamingen vragen over hun alcoholgebruik en ze kregen ook vragen over alcoholgerelateerde problemen, hun beweegredenen om te drinken, hun weerbaarheid en eventuele psychologische problemen.

80,2 procent van de respondenten had in het afgelopen jaar alcohol gedronken. 26,6 procent van de respondenten werd bovendien geclassificeerd als een groep die een gezondheidsrisico liep, door het drinken van meer dan drie eenheden per dag of meer dan zeven per week. Maar liefst 15,8 procent van de respondenten werd geclassificeerd als bingedrinker: zij drinken meer dan vier eenheden (vrouwen) of meer dan vijf (mannen) per gelegenheid.

Motieven

Het onderzoek wees ook uit dat er verschillende redenen zijn om te drinken en dat die bij mannen en vrouwen nogal uiteenlopen. Als mannen overmatig drinken, is dat eerder om positieve emoties op te krikken, als vrouwen overmatig drinken is dat vaker om negatieve emoties te temperen.

Vooral depressieve gevoelens kunnen in relatie worden gebracht met overmatig alcoholgebruik. Ook de weerbaarheid van de drinker in kwestie is een essentiële component die de relatie tussen negatieve gevoelens en overmatig alcoholgebruik beïnvloedt. “Ouderen die weerbaar zijn, zullen niet snel naar alcohol grijpen om negatieve gevoelens te bekampen”, aldus Van Gils.

Altijd op de hoogte blijven?