Beeld: Amina Filkins via Pexels

Twee keer per week vis; foliumzuur en vitamine D slikken; en voldoende calcium, jodium en ijzer consumeren. Zo luidt de kern van een serie voedingsaanbevelingen voor zwangeren die de Gezondheidsraad vandaag presenteert.

Het is voor het eerst dat de Gezondheidsraad (GR) met speciale voedingsaanbevelingen en -normen komt die speciaal gericht zijn op zwangeren. Voeding van goede kwaliteit en variatie zijn voor iedereen aan te bevelen, maar de GR benadrukt in het persbericht dat de adviezen voor zwangeren op enkele vlakken afwijken. Veel van de inhoud van de aanbevelingen en normen is al bekend, maar het blijkt dat veel zwangere mensen het advies over bijvoorbeeld foliumzuur niet opvolgen of er te laat mee starten, aldus de GR.

Met bepaalde andere stoffen moeten zwangeren juist opletten niets of niet te veel ervan binnen te krijgen. Denk daarbij aan cafeïne, alcohol, leverproducten, soja en zoethout. Daarnaast benadrukt de GR de inname van schadelijke stoffen (bijvoorbeeld door verbrand eten) en hygiënemaatregelen om infecties met bijvoorbeeld listeria te voorkomen. 

Om precies te zijn publiceert de raad twee adviezen voor zwangere mensen: een met voedingsaanbevelingen en een met voedingsnormen voor vitamines en mineralen. Het Voedingscentrum heeft beide verwerkt in voorlichting op hun website en in apps, zoals ZwangerHap (productchecker wat zwangeren veilig kunnen eten) en de Eetmeter (online eetdagboek). 

Via de website van de Gezondheidsraad vind je alle publicaties rondom de adviezen, inclusief uitgebreide achtergrondinformatie. 

Voor Voeding Nu 4 sprak hoofdredacteur Angela Jans met professor Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad, over de aanbevelingen: “Het advies is ontzettend goed onderbouwd en kan bijvoorbeeld leiden tot minder vroeggeboorten”, aldus Geleijnse. Het hele artikel lees je in Voeding Nu 4 en via deze link online.

Altijd op de hoogte blijven?