Gezond Leven Vandaag tegen misinformatie over voeding

13 mei 2025 Redactie Food
NIEUWS | Sociale media staat vol met misleidende en soms gevaarlijke informatie over gezondheid en voeding. In reactie hierop lanceren Het Voedingscentrum en Partnerschap Overgewicht Nederland op TikTok en Instagram Gezond Leven Vandaag. Om zo jongeren te informeren en misconcepties te corrigeren door middel van laagdrempelige content van experts.

Sinds halverwege april 2025 verschijnen er wetenschappelijk onderbouwde video’s op Gezond Leven Vandaag. Het Voedingscentrum, Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) en Prappers zitten achter het nieuwe TikTok- en Instagramkanaal. Hiermee willen de initiatiefnemers jongeren wapenen tegen de enorme stroom misinformatie over voeding en leefstijl op sociale media. Van afslankthee Özlex Tea, dat vorig jaar het nieuws haalde, naar gevaarlijke afslankpillen tot ultrabewerkt eten. 

Feiten uitgelicht en fabels ontkracht

Gezond Leven Vandaag is opgezet als preventief instrument waarin artsen en experts jongeren helpen de feiten van de fabels te onderscheiden via korte en laagdrempelige filmpjes. Met deze  video’s willen ze betrouwbare informatie toegankelijker maken voor jongeren om ze te helpen betere keuzes te maken voordat gezondheidsproblemen ontstaan.

Prof. dr. Liesbeth van Rossum (PON) en voedingswetenschapper dr. ir. Marije Verwijs (Voedingscentrum) beantwoorden per video een vraag rond voeding en gezondheid. Het Voedingscentrum: “We willen voornamelijk antwoord geven op de vragen van de doelgroep, jongeren op sociale media. Doordat voeding zo’n breed onderwerp is kunnen de onderwerpen ook enorm variëren. Van bewerkt eten tot of light producten nou gezonder zijn. En van hoe je weet hoeveel eten je nodig hebt tot wat koolhydraten nou precies zijn. PON beantwoordt onder andere vragen over de invloed van slaap en stress op overgewicht. Het belangrijkst is dat de vragen echt komen vanuit de doelgroep en dus voorzien in een informatiebehoefte.”

Misconcepties

In de filmpjes worden misconcepties ontkracht. Hopelijk worden jongeren daardoor oplettender als ze in de supermarkt staan en geconfronteerd worden met soms misleidende etiketten.

Natuurlijk betekent niet gezond

Iedere fabrikant mag op de verpakking zetten dat het product van ‘natuurlijke’ oorsprong is. Dat het ’uit de natuur’ komt is geen garantie voor gezondheid. Suiker en zout komen ook uit de natuur, maar zijn in grote hoeveelheden niet zo gezond.    

Bewerkt betekent niet ongezond

Een andere vaker gehoorde misconceptie is dat alle (ultra)bewerkte producten ongezond zijn. Ook producten met veel gezondheidsvoordelen zoals volkorenbrood uit de supermarkt of halvarine vallen onder bewerkte voeding. De mate van bewerking laat zich dus niet helemaal 1 op 1 vertalen naar gezond of ongezond.  Daarnaast kunnen er door bewerking vitamines of mineralen aan producten worden toegevoegd of kunnen juist minder gunstige voedingsstoffen eruit worden gehaald. Zoals de toevoeging van vitamine B12 bij sojadrink en vetverlaging bij melk en kaas. 

Jojo-effect

Liesbeth van Rossum vertelt in een filmpje over het jojo effect en de lichamelijke en psychologische effecten van obesitas als je bent afgevallen. Ze adviseert om na het afvallen veel te bewegen - nog meer dan tijdens het afvallen - om de gedragsverandering vol te houden. 

Prappers producent

Producent Prappers Media Group is ook verantwoordelijk voor het medische platform Dokters Vandaag. Deze bereikt op TikTok en Instagram per maand wel 3 miljoen mensen. Het Voedingscentrum: “Die ervaring willen we nu inzetten om urgente gezondheidsvraagstukken van deze tijd aan te pakken: voeding, overgewicht en leefstijl.”

Altijd op de hoogte blijven?