Gepersonaliseerde voeding op basis van stofwisseling beter voor de gezondheid

11 april 2023 Redactie Voeding Nu

Foto: Unsplash

Een gepersonaliseerd voedingspatroon gebaseerd op iemands stofwisselingsprofiel leidt tot een betere gezondheid, blijkt uit een grootschalig onderzoek van onder meer het Maastricht UMC+ en Wageningen University & Research, uitgevoerd onder leiding van hoogleraar humane biologie Ellen Blaak.

Het onderzoek is een belangrijke stap richting effectievere voedingsinterventies die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en voorkomen van chronische ziekten. Ellen Blaak: “Dit is de eerste studie die aantoont dat het afstemmen van voeding op iemands stofwisselingstype meer verbetering geeft in gezondheid dan wanneer de algemene voedingsadviezen worden gevolgd. Deze stofwisselingstypes kunnen bepaald worden op basis van een eenvoudige suikertest. Dit biedt perspectief voor toepassing in de praktijk binnen afzienbare tijd. In vervolgonderzoek willen we meer typen stofwisselingseigenschappen bepalen en nader onderzoek doen hoe die beïnvloed kunnen worden met voedings- en leefstijlinterventies. Ook zullen de testen verder ontwikkeld moeten worden, mogelijk tot een eenvoudige diagnostische of zelftest. Dit betekent dat op de langere termijn mensen op basis van hun eigen gezondheidshandtekening meer persoonlijke voedingsbegeleiding kunnen krijgen of voedingskeuzes kunnen maken, waarmee ze hun gezondheid kunnen verbeteren en chronische ziekten kunnen voorkomen.’

Lees hier meer over het onderzoek.

Altijd op de hoogte blijven?