Geaccrediteerde e-nascholing persoonsgerichte voedingszorg bij diabetes

17 mei 2022 Redactie Voeding Nu

Voeding speelt een belangrijke rol bij het behandelen van diabetes type 2. Om diëtisten bij te scholen over hoe je een voedingsrichtlijn in de praktijk vertaalt naar persoonsgerichte adviezen, is nu een geaccrediteerde e-nascholing van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en de Nederlandse Diabetes Federatie beschikbaar.

De e-nascholing werd ontwikkeld door diëtisten Renée Langenhuijsen en Ismay Wiggers en voedingswetenschapper Iris van Damme, werkzaam bij de groep Humane Voeding & Gezondheid van Wageningen University & Research. Ze deed veel onderzoek voor de Voedingsrichtlijn Diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie, die in 2020 is uitgekomen. Daarin kwam ze veel vragen over persoonsgerichte voedingszorg tegen.

Persoonsgericht adviseren

Iris van Damme: “We hebben geprobeerd om de link tussen de wetenschap en praktijk uit te leggen. Aan de hand van een casus bespreken we hoe een richtlijn, die soms wat strikt aanvoelt, de ruimte geeft om persoonsgericht te adviseren.” Naast de voedingspatronen komen ook verschillende gedragsveranderingstechnieken aan bod om het gesprek over gezonde voeding te voeren.

Ook komt in de de e-learning terug dat iemands motivatie om gezonder te gaan eten een belangrijke voorspeller is of iemand een gezond voedingspatroon gaat volhouden. Van Damme hoopt dat de beschikbare e-nascholing voor diëtisten handvatten biedt om die persoonlijke motivatie van de patiënt of cliënt boven tafel te krijgen.

Bron: WUR

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?