
De bazen van Jumbo, Plus en Picnic pleiten voor Engelstalige etiketten in de supermarkt, maar de Consumentenbond, het Voedingscentrum en retaildeskundigen veroordelen het plan. Ze waarschuwen dat supermarkten zich hiermee vervreemden van hun klanten. Bovendien kan niet iedereen de ingrediënten en allergenen dan nog lezen. “Mensen moeten op een toegankelijke manier belangrijke informatie over een product kunnen krijgen”, stelt het Voedingscentrum.
Concurreren met A-merken
De supermarktbazen willen Engelstalige etiketten hun onderhandelingspositie verbeteren tegenover A-merken. Volgens hen zijn etiketten met verschillende talen een van de redenen dat fabrikanten verschillende prijzen kunnen hanteren in de EU. Nederlandse supermarkten betalen daardoor soms veel meer voor cola, bier of chocola dan branchegenoten in andere landen.
De Consumentenbond vindt dit geen goede reden en pleit voor het inperken van de macht van A-merken. “Supermarkten moeten hun producten gewoon in een ander EU-land kunnen kopen als het daar goedkoper is.”, zegt woordvoerster Babs van der Staak . “Daar obstakels voor opwerpen mag niet zomaar volgens EU-regels.” Ook retaildeskundige Paul Moers reageert verontwaardigd op het voorstel en vindt dat Engelstalige etiketten niet de oplossing bieden voor de hoge prijzen. ”De prijzen zullen er nauwelijks door dalen. Etiketten zijn maar een kleine kostenpost.”
Kunnen lezen wat je eet
Van der Staak wijst erop dat consumenten moeten kunnen zien wat er in producten zit. “Veel mensen controleren dit vanwege gezondheid of allergieën en dan wil je de ingrediënten gewoon in het Nederlands kunnen lezen”, aldus Van Der Staak.
QR-code als aanvulling etiketten
Plus-topman Aart van Haren stelt voor om dit probleem op te lossen door QR-codes die naar Nederlandse ingrediëntenlijsten leiden op etiketten te plaatsen. Dit vindt de Consumentenbond omslachtig en uitsluitend, omdat niet iedereen een smartphone heeft.
Ook het Voedingscentrum vindt dat de informatie toegankelijk moet zijn en waarschuwt voor de gevolgen van het plan voor mensen met een voedselallergie. Een afgewogen voedingskeuze maken vereist dat mensen op een toegankelijke manier belangrijke info over een product kunnen krijgen. Het is cruciaal om precies te weten wat er in een product zit.
Een QR-code ziet het Voedingscentrum slechts als aanvulling op de verplichte etiketgegevens, niet als vervanging. “Voor niet-verplichte informatie, zoals over de manier van teelt of recepten, kan een QR-code handig zijn. verplichte gegevens zoals voedingswaarden en allergenen moeten echter fysiek en in een begrijpelijke taal op het product staan.”
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief!