Foodwatch haalt Knorr bouillonblokjes uit de schappen wegens giftige minerale olie

23 februari 2022 Redactie Food

Voedselwaakhond foodwatch heeft in verschillende Europese supermarkten de schappen van Knorr bouillonblokjes leeggehaald om consumenten te beschermen tegen gevaarlijke minerale oliën. Foodwatch beschuldigt fabrikant Unilever ervan de producten te blijven verkopen ondanks dat laboratoriumtests een verontreiniging met zogenaamde aromatische minerale oliën (MOAH) hebben aangetoond. Deze minerale oliën zijn potentieel kankerverwekkend en genotoxisch. 

Eind februari wordt er in Europa vergaderd in het zogenaamde PAFF comité. Foodwatch eist dat lidstaten de verontreinigde producten uit de handel nemen en terugroepen. "Levensmiddelengigant Unilever beweert nog steeds dat zijn producten, die sterk vervuild zijn met minerale oliën waarvan wordt vermoed dat ze kanker veroorzaken, veilig zijn voor de gezondheid. Het is de hoogste tijd dat alle regeringen en voedselautoriteiten in heel Europa Unilever een rode kaart geven en het bedrijf dwingen de Europese voedselwetgeving na te leven", aldus Frank Lindner, campaigner bij Foodwatch.

Het is al de derde keer dat foodwatch via laboratoriumtests heeft aangetoond dat voedselproducten met MOAH verontreinigd zijn. Veel producten blijven echter in de schappen liggen in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, België, Nederland en waarschijnlijk nog veel meer Europese landen. In totaal bleken 19 producten residuen van minerale olie te bevatten. De verontreinigingsniveaus varieerden van 0,63 mg per kilo in het ene product tot 82 mg/kg in het andere. Unilever’s bouillonblokjes Knorr bleken in verschillende partijen in de vijf landen sterk verontreinigd te zijn met MOAH. Verscheidene andere producten, waaronder chocolade, broodbeleg en muesli, zijn ook positief getest op MOAH. 

Inmiddels zijn de Franse, Belgische en Luxemburgse autoriteiten in actie gekomen en hebben zij de afgelopen weken een aantal van de besmette producten officieel teruggeroepen: Knorr-producten in Frankrijk, Lea Nature in België en een Delhaize-product in België en Luxemburg.

Foodwatch is een petitie gestart en roept de EU-commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid en de leiders van de EU-lidstaten op om voor alle levensmiddelencategorieën een nultolerantieregel aan te nemen die elk detecteerbaar gehalte aan MOAH in levensmiddelen verbiedt.

Bron: Foodwatch

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?