
Olijfolie uit Spanje bevat wel 26 keer de tijdelijke maximale limiet van 2 mg/kg - namelijk 53 mg/kg -voor aromatische minerale oliën (MOAH). De olie is in meerdere Europese landen terechtgekomen. Horeca-groothandel Makro heeft de olie verkocht, zegt Foodwatch, maar hield een terughaalactie op hun website. Foodwatch beschuldigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ervan dat ze er geen publieke waarschuwing over hebben gegeven.
Foodwatch voert actie
Door middel van de emailpetitie: Geen minerale olie in ons voedsel! gaat de organisatie minister-president Dick Schoof en ministers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vragen om er werk van te maken.
Een paar maanden geleden praatte Foodwatch ook met de ambtenaren van de Europese Commissie in Brussel. Toen overhandigden ze de handtekeningen die ze toen hadden ingezameld en kregen de activisten te horen dat strengere wetgeving er niet kwam. Inmiddels is de petitie ruim 236.000 maal getekend.
Testonderzoeken
In juni 2020 is er een drempel van 1 mg/kg ingesteld. Echter vindt Foodwatch dat dit niet genoeg is. In testonderzoeken in 2019 en 2021 heeft Foodwatch alarmerende niveaus minerale oliën in onder meer ontbijtgranen, babymelk, bouillonblokjes en andere alledaagse voedingsmiddelen waargenomen.
Schadelijke stoffen
Foodwatch pleit voor een nultolerantie. Minerale oliën zijn chemische verontreinigingen afkomstig uit petroleum die tijdens verwerking, verpakking of transport in voedingsmiddelen terecht kunnen komen. Dit kan zeer ernstige gevaren opleveren voor de volksgezondheid.
Sommige typen minerale olie, zoals aromatische koolwaterstoffen (MOAH), zijn potentieel kankerverwekkend en genotoxisch volgens de EFSA. Andere, zoals verzadigde koolwaterstoffen (MOSH), kunnen zich in het lichaam opstapelen.
Openbaarheid informatieverzoek
Foodwatch heeft daarom Europees verzoek op openbaarheid van informatie ingediend naar alle interne communicatie tussen de Europese Commissie en lidstaten.
Foodwatch ontving tientallen documenten van EU-lidstaten. Sommige regeringen - zoals Duitsland en Nederland - pleiten voor eenvoudigere, betere regels. Maar anderen, zoals Spanje en Italië, herhalen de verzoeken vanuit hun industrieën. En die zijn uiteraard voor zwakke limieten en lange vrijstellingen. De Italiaanse regering heeft integraal industrieverklaringen doorgestuurd naar de Commissie. De Franse regering heeft tot nu toe geweigerd om informatie te delen.
Te complex wetsvoorstel
De documenten bevatten uitwisselingen met acht lidstaten en tonen aan dat het wetsontwerp te complex is. Het EU-wetsvoorstel stelt verschillende limieten aan minerale olie voor voor ieder ingrediënt in plaats van voor het voedingsmiddel als geheel. Nationale handhavingsautoriteiten moeten straks zeer ingewikkelde berekeningen maken. Meerdere lidstaten noemen deze aanpak onwerkbaar.
Nationale voedselveiligheidsinstanties waarschuwen dat deze regels vrijwel onmogelijk te handhaven en toe te passen zijn.