Food100 zoekt vernieuwende voedselveranderaars

11 april 2024 Nina Slagmolen
Food100, een lijst van honderd voedselveranderaars die zich inzetten voor een toekomstbestendig voedselsysteem, opent de inschrijvingen voor 2024. 

Jaarlijks stelt een onafhankelijke expertjury de Food100-lijst samen. Food100 biedt een podium voor mensen die zich inzetten voor een toekomstbestendig voedselsysteem met beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen. De inschrijvingen voor de Food100 2024 zijn nu geopend.

“De wereld van food bevindt zich in het centrum van vrijwel alle vraagstukken waarmee we als samenleving te maken hebben. Van oorlogen tot klimaatverandering en van de stikstofcrisis tot het verlies aan biodiversiteit: alles heeft impact op ons voedselsysteem en wordt er soms zelfs (deels) door veroorzaakt. Daarom hebben we visionairs nodig die durven dromen van een betere toekomst. Maar dan wel dromers die doen, voedselveranderaars met moed, verbeelding, daadkracht en een fikse dosis eigenwijs optimisme. Nieuwe helden die een plek verdienen op het podium van de Food100”, aldus de organisatie. 

Plek op de lijst

De lijst biedt een plek aan vijftig aanstormende talenten van onder de 35 jaar en vijftig gevestigde voedselveranderaars van boven de 35 jaar. Door generaties te verbinden wil Food100 een lijst creëren van mensen die samen nog meer impact kunnen maken en een voorbeeld zijn voor velen.

Bas Turk schreef zich in voor de Food100 en werd in 2023 uitgeroepen tot een van de zes ‘Foodhelden’ met zijn initiatief TommyTomato dat warme gezonde lunches vol groenten levert aan basisscholen. “Deze prijs heeft mij en het hele bedrijf echt een enorme boost gegeven. Ik merk dat we hierdoor vaker serieus genomen worden en bij grote partijen eerder aan tafel komen.”

Food100 geeft aan dat een plek op de lijst toegang biedt tot een netwerk van 300 impactmakers in voedsel, mogelijkheid om met een speciale benoeming Foodheld van 2024 te worden en een plek aan de Food Inspiration Trendtable tijdens het jaarlijkse Food100-event.

Initiatiefnemers 

De Food100 is een initiatief van Slow Food Youth Network (SFYN), AgriFood Capital, Food Hub en Food Inspiration. SFYN is een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een good, clean & fair voedselsysteem. AgriFood Capital is een samenwerkingsverband van ondernemers, overheden en kennisinstellingen in de regio Noordoost-Brabant. Food Hub voorziet in opleidingen, trainingen en vernieuwende vormen van voedseleducatie en Food Inspiration is een multimediaal inspiratieplatform voor professionals binnen de wereld van eten, drinken, slapen en gastvrijheid. 

Meer informatie en inschrijven kan op de website. 

Altijd op de hoogte blijven?