Flex Forward: onderzoek gerecyclede voedselverpakkingsfolie

16 juli 2024 Redactie Food unsplash
ONDERZOEK | Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt in een vierjarig project de veiligheid van gerecyclede PE- en PP-folie voor gebruik in voedselverpakkingen. WUR werkt voor het Flex Forward-project samen met elf industriële partners.

Volgens WUR zal voorgestelde wetgeving bedrijven aanmoedigen of dwingen tot gebruik van meer gerecycled materiaal in plasticverpakkingen. Om de veiligheid van het gebruik van gerecycled materiaal als PE- en PP-folie in voedselcontactmaterialen zoals kaasverpakkingen te beoordelen, ging onlangs het Flex Forward-project van start. WUR zet daarbij kennis op het gebied van plastic analyses in voor het identificeren van voedselverontreinigingen.

Oplosmiddeltechnologie

In het project gebruiken de onderzoekers zogeheten oplosmiddeltechnologie om verontreinigingen te verwijderen. Deze technologie ziet WUR als een klimaatpositieve methode met een hoog plastic-tot-plastic rendement, oftewel de hoeveelheid nieuw plastic dat geproduceerd kan worden uit plasticafval dat wordt gerecycled. Met de resultaten van het onderzoek kunnen industriële partijen de geschiktheid, veiligheid en prestaties van de gerecyclede materialen beoordelen.

Folies

Folies vormen dertig procent van de totale hoeveelheid kunststof voedselverpakkingen. 

“Het meestgerecyclede PE- en PP-folie eindigt momenteel in gemengde polymeren die alleen geschikt zijn voor toepassingen met een lage waarde”, aldus projectleider Ingeborg Smeding van WUR. “Een hogere kwaliteit zou daarom zeer welkom zijn. Binnen het Flex Forward-consortium zullen we ons hier de komende vier jaar op richten.” 

Bron: WUR

 

Altijd op de hoogte blijven?