Flevolandse zorgorganisaties in actie om voedselverspilling tegen te gaan

27 februari 2023 Charlotte Kwakkelstein

Foto: van links naar rechts: Sjoerd van Abeelen (Coloriet), Marcella Mesker (Coloriet), Walter Luitwieler (gemeentLelystad), Ron van Senten (Woonzorg Flevoland), Camil Gastreich (Greendish), Jan-Nico Appelman (provincie Flevoland), Sjaak Kruis (gemeente Lelystad), Angelique Hoek (provincie Flevoland), Harjan Oost (Coloriet) en Yvonne Mars (Greendish)

In opdracht van provincie Flevoland en gemeente Lelystad zijn vijf Flevolandse zorglocaties van Coloriet en Woonzorg Flevoland samen met Greendish de uitdaging aangegaan om voedselverspilling tegen te gaan. Op elke locatie is de voedselverspilling in hun keuken, koelkast en op het bord gemeten om hun kennis en bewustzijn te vergroten. Met als resultaat: 30% minder voedselverspilling.

De vijf zorglocaties ontvingen een certificaat om hen te bedanken voor hun koplopers rol en inzet voor het tegengaan van voedselverspilling in Flevoland. Dit gebeurde in aanwezigheid van wethouder Sjaak Kruis, gedeputeerden Jan-Nico Appelman en Gebke van Gaal.

Meten is weten

Bij de vijf zorglocaties is inzicht gekregen waar en hoeveel voedsel wordt verspeeld door dit op te meten. Dankzij de nieuwe bewustwording konden gerichte keuzes gemaakt worden, zoals minder bestellen of een soep maken van de overgebleven keukenproducten.

Het tegengaan van voedselverspilling levert naast milieuwinst ook financiële voordelen op. Greendish heeft uitgerekend dat 30% minder verspilling leidt tot €6.400 besparing in kosten, ruim 4000 kilo minder CO2 uitstoot en ongeveer 6400 m3 waterbesparing.

Circulaire economie

Provincie Flevoland stimuleert ondernemers om circulaire producten te maken of om grondstoffen te leveren voor de circulaire economie. Ze ondersteunen beginnende circulaire ketens, waarbij een keten gevormd kan worden door de samenwerking tussen grondstoffenleverancier, verwerker en een afnemer van het eindproduct. Deze circulaire ketens krijgen hulp in de vorm van ketenmanagers.

Voor meer informatie, ga naar www.circulairflevoland.nl.

Altijd op de hoogte blijven?