FAO: vlees, eieren en melk bevatten essentiële voedingsstoffen voor risicogroepen

30 mei 2023 Redactie Voeding Nu Pexels

Vlees, eieren en melk zijn essentiële bronnen van voedingsstoffen die niet gemakkelijk uit plantaardig voedsel kunnen worden gehaald, schrijft FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) in een nieuw rapport. Deze voedingsstoffen zijn met name cruciaal voor risicogroepen, zoals zwangere mensen, kinderen en ouderen. 

De studie, getiteld Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for better nutrition and health results, is de meest uitgebreide analyse tot nu toe over de voordelen en risico’s van het consumeren van dierlijk voedsel. De studie is gebaseerd op meer dan 500 wetenschappelijke artikelen en 250 beleidsdocumenten.

Vlees, eieren en melk leveren een scala aan belangrijke macronutriënten zoals eiwitten, vetten en koolhydraten en micronutriënten die moeilijk van dezelfde kwaliteit en kwantiteit uit plantaardig voedsel te verkrijgen zijn, schrijft het rapport. Dierlijk voedsel levert hoogwaardige eiwitten, een aantal essentiële vetzuren, ijzer, calcium, zink, selenium, vitamine B12, choline en bioactieve verbindingen zoals carnitine, creatine en taurine.

Volgens het rapport varieert de consumptie van dierlijke voeding sterk over de hele wereld. Een inwoner van Congo consumeert bijvoorbeeld gemiddeld 160 gram melk per jaar, terwijl dat in Montenegro 338 gram is. Ook bij eieren is het verschil erg groot: een bewoner van Zuid-Soedan consumeert gemiddeld 2 gram per jaar, vergeleken met gemiddeld 25 kilo voor iemand in Hong Kong.

Onderzoeksresultaten

Indien geconsumeerd als onderdeel van een gebalanceerd dieet, kan voedsel van dierlijke oorsprong helpen bij het behalen van de voedingsdoelstellingen die zijn onderschreven door de WHO. Ook kan een juiste inname van deze voedingsstoffen bijdragen aan een vermindering van laag geboortegewicht, bloedarmoede bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, obesitas en niet-overdraagbare ziekten bij volwassenen, schrijft het rapport.

Tegelijkertijd moet de veehouderijsector "een bijdrage leveren aan het aanpakken van uitdagingen", schrijven directeur-generaal van de FAO Maria Helena Semedo en hoofdeconoom Máximo Torero Cullen in een voorwoord bij het rapport. “Kwesties die verband houden met het milieu (bijvoorbeeld ontbossing, veranderingen in landgebruik, uitstoot van broeikasgassen, niet-duurzaam water- en landgebruik, vervuiling, voedsel-voerconcurrentie), de veestapel (bijvoorbeeld lage productiviteit, overbegrazing, slecht dierenwelzijn), gezondheid van dieren en mensen (bv. ziekten, antimicrobiële resistentie, zoönosen en door voedsel overgedragen ziekten) en sociale kwesties.”

Risico's

Het rapport zegt wel dat de consumptie van bewerkt rood vlees het risico op chronische ziektes, waaronder hart- en vaatziekten en darmkanker, kan verhogen, zelfs bij kleine hoeveelheden. Het consumeren van onbewerkt rood vlees in matige hoeveelheden (variërend van 9 tot 71 gram per dag) wordt als veilig beschouwd met betrekking tot chronische ziekten. Voor het verband tussen consumptie van melk, eieren en pluimvee en ziektes als hart- en vaatziekten, is volgens de FAO geen doorslaggevend bewijs.

De FAO adviseert landelijke regeringen om adviezen op basis van het onderzoek in de nationale voedingsrichtlijnen op te nemen.  

Bron: FAO

Altijd op de hoogte blijven?