Extra portie vis goed voor mensen met hart- en vaatziekten

15 februari 2023 Redactie Vismagazine Pixabay
Foto: Pixabay

Een extra portie vis kan gezondheidswinst opleveren voor mensen met hart- en vaatziekten door aderverkalking. Dat staat in een nieuw advies van de Gezondheidsraad.

De gezonde eigenschappen van vis zijn bekend. Vis staat in de Schijf van Vijf en het Voedingscentrum adviseert om één keer per week (vette) vis te eten zoals zalm, makreel of haring. Vis bevat onder andere vitamine B12, B2 en B16, de mineralen jodium, fosfor en seleen en bevat van nature eiwit en vet.

De Gezondheidsraad schreef onlangs voor de staatssecretaris van VWS een nieuw advies voor mensen met hart en vaatziekten veroorzaakt door aderverkalking. Dit deed de raad op basis van een inventarisatie van de huidige stand van de wetenschap.

Advies Gezondheidsraad

Over vis schrijft de Gezondheidsraad het volgende: “Ook kan het eten van 1 tot 2 porties vis per week volgens de raad gezondheidswinst opleveren bij deze groep. In de bestaande richtlijnen wordt 1 portie per week aanbevolen.” Vis eten kan niet vervangen worden door het slikken van vetzuren. “Supplementen met een dosering visvetzuren die vergelijkbaar is met de hoeveelheid in ongeveer twee porties vis per week leveren volgens de raad waarschijnlijk geen gezondheidswinst op. Over supplementen met hogere doseringen visvetzuren kan de raad geen aanbeveling doen omdat het beschikbare onderzoek geen eenduidig beeld geeft.”

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?