
Irene Zuliani-Mans en Helmi de Blank-Duijvestein zijn diëtisten bij de groep Diëtist Haaglanden bij het Haaglanden Medisch Centrum. Tijdens hun diëtistische consulten misten ze een praktisch hulpmiddel om complexe voedingsinformatie duidelijk en effectief over te brengen naar cliënten. Ze ontwikkelden hiervoor de presentatiemap “Eten = Meten”, een handig en visueel aantrekkelijk hulpmiddel voor zorgprofessionals.
Presentatiemap Eten = Meten
Het duo ervaart dagelijks hoe belangrijk het is om voeding meetbaar in kaart te brengen om verschillende gezondheidsdoelen te bereiken. Hoe kun je bijvoorbeeld de vergelijking maken van het aantal koolhydraten of eiwitten per product, op een manier die zowel begrijpelijk als visueel aantrekkelijk is voor de cliënt? Tijdens een van de teamoverleggen kwam de behoefte aan een overzichtelijke en handzame tool duidelijk ter sprake. Het vereiste was dat de tool niet alleen prettig mee te werken is voor professionals, maar ook voor cliënten gemakkelijk te begrijpen is. Het moest visueel inzicht bieden en tegelijkertijd praktisch bruikbaar zijn. Dit inzicht leidde tot het idee om samen de presentatiemap ”Eten = Meten” te ontwikkelen.
Van idee naar praktijk
Irene en Helmi zijn gestart met vastleggen over welke voedingsstoffen ze het meest adviseren, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels en micronutriënten zoals calcium en ijzer. Daarna bedachten ze op welke manier ze deze informatie zo konden presenteren dat deze zowel visueel aantrekkelijk als praktisch bruikbaar zou zijn. Het resultaat is een presentatiemap met een doordachte dubbele opzet. De map heeft twee zijden. Aan de ene kant bevindt zich een visueel overzicht met duidelijke illustraties en staafdiagrammen, die de relatie tussen voedingsbronnen en de verschillende macro- en micronutriënten inzichtelijk maken voor de cliënt. Aan de andere kant is er voor de diëtist een puntsgewijze uitleg met gedetailleerde informatie over het betreffende onderwerp, zodat je snel relevante informatie kunt raadplegen tijdens het consult. De onderwerpen gaan over verschillende nutriënten: zout, ijzer, calcium, vezels, vetten, eiwitten, vocht, cafeïne, vitamine D, kalium en oxaalzuur.
Wat heeft de cliënt aan de tool?
Het diëtistenduo merkt dat de combinatie van visuele en tekstuele informatie de informatieoverdracht verbetert. Cliënten geven bijvoorbeeld aan dat ze door het visuele beeldmateriaal veel meer inzicht kregen in hun voedingskeuzes. Een cliënt vertelde hen over haar aanzienlijk verbeterde ijzerinname, nadat ze zag hoeveel ijzer er in bepaalde producten zat. Een andere cliënt gaf aan zich enorm geholpen te voelen, omdat hij door analfabetisme moeite had met het lezen van eerder gestuurde adviezen.
Brede toepasbaarheid map
Tijdens het ontwikkelen probeerde het duo de map in verschillende situaties uit en gaandeweg brachten ze nog enkele verbeteringen teweeg. Inmiddels voldoet de map helemaal aan hun vooropgestelde doelen. De map blijkt geschikt voor consulten, maar ook voor huisbezoeken, presentaties en scholingen. Vooral tijdens huisbezoeken, spreekuren en op klinische afdelingen is de map handig, omdat ze ter plekke productvergelijkingen kunnen laten zien. Cliënten kunnen direct geholpen worden bij het kiezen van de juiste producten.
Gezamenlijk proces
Een gedeelde behoefte in het team leidde dus tot de creatie van een hulpmiddel dat nu op verschillende manieren wordt ingezet. Het duo hoopt dat deze map een waardevolle bijdrage gaat leveren aan de gesprekken die diëtisten kunnen voeren met cliënten, en aan het behalen van de gezondheidsdoelen die ze samen nastreven. Ze zijn van plan de map verder te professionaliseren en op verzoek beschikbaar te stellen voor andere zorgprofessionals.
Op het instagramaccount Eten_is_meten_presentatiemap staan foto's van de presentatiemap. Voor meer informatie of om de tool te bestellen, stuur Irene en Helmi een bericht.
Naar Eten_is_meten_presentatiemap