Om vast te stellen of een product in de Schijf van Vijf past heeft het Voedingscentrum criteria. Op regelmatige basis evalueert het Voedingscentrum of deze criteria nog aansluiten bij nieuwe ontwikkelingen zoals de beschikbaarheid van nieuwe productgegevens of het veranderende aanbod in de winkels.

Op basis van de meest recente evaluatie heeft het Voedingscentrum enkele criteria bijgesteld.

Het gaat om:

  • Ontbijtgranen: het suikercriterium is gewijzigd van '≤ 16g/100 g' naar 'geen suikers toegevoegd', het zoutcriterium is gewijzigd van 'geen zout toegevoegd' naar 'zout ≤ 0,69 g/100 g'
  • Plantaardige eiwitdranken en desserts en plantaardige kaas: er is een extra substitutiecriterium toegevoegd, namelijk 'vitamine B2 ≥ 0,14 mg /100 g'
  • Plantaardige eiwitdranken en desserts: het zoutcriterium is verhoogd van 'zout ≤ 0,15 g/100 g' naar 'zout ≤ 0,3 g/100 g'
  • Bewerkte vis: er is een zoutcriterium toegevoegd van 'zout ≤ 2,5 g /100 g'
  • Thee: thee met maltodextrine wordt niet meer buiten de Schijf geplaatst

Lees voor achtergronden en toelichting het addendum bij de Richtlijnen Schijf van Vijf en het  nieuwsbericht.

Altijd op de hoogte blijven?