Engelse studie ontdekt mogelijkheid tot ‘genezen’ pinda-allergie

28 april 2025
NIEUWS | Kunnen volwassenen met een zware pinda-allergie binnenkort zorgeloos pindakaas of satésaus eten? Een Londense studie toont als eerste een mogelijkheid aan tot desensibiliseren van een allergische reactie door een dagelijkse blootstelling. Na drie maanden kon 67 procent van de deelnemers vijf pinda’s eten zonder reactie. Hoewel er meer onderzoek is vereist, zijn de bevindingen veelbelovend.

Volgens het eerste klinische onderzoek in zijn soort, uitgevoerd door onderzoekers van de King’s College in Londen, hoeven volwassenen die allergisch zijn voor pinda straks misschien niet meer zo bang te zijn voor een ernstige reactie. De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Allergy.

Pinda-allergie desensibiliseren

Pinda zit in veel voedingsproducten verwerkt, dus mensen met een ernstige allergie krijgen altijd het advies om een adrenaline EpiPen bij te dragen.

Stephen Till, professor en de onderzoeksleider: “De constante angst voor levensbedreigende reacties legt een enorme last op mensen met een pinda-allergie. De enige manier om een pinda-allergie te beheersen is strikte vermijding en behandeling van allergische reacties, inclusief met adrenaline. Van pinda-immunotherapie is bekend dat het effectief is bij kinderen. Dit onderzoek levert voorlopig bewijs dat volwassenen ook gedesensibiliseerd kunnen worden en dat dit de kwaliteit van leven verbetert.”

Grown Up Peanut Immunotherapy studie methode

De Grown Up Peanut Immunotherapy (GUPI) studie rekruteerde 21 volwassenen tussen 18 en 40 jaar met een klinische diagnose van pinda-allergie. De deelnemers kregen aanvankelijk een dosis van 0,8 milligram pindameel gemengd met voedsel, daarna 1,5 milligram 30 minuten later gevolgd door 3 milligram nog eens 30 minuten later.

Degenen die in staat waren om een zeer lage doses - gelijk aan minder dan 1 procent van een pinda - veilig te verdragen in een klinische omgeving, werden gedurende twee weken voortgezet met een dagelijkse dosis thuis. De deelnemers kwamen elke twee weken terug om hun dosis onder toezicht te verhogen totdat ze een dosis van 1 gram bereikten, het equivalent van vier pinda's.

Sommige patiënten deden er langer over dan anderen om te desensibiliseren. De duur van de proef varieerde van acht tot 14 maanden voor de pandemie, hoewel vertragingen door Covid ervoor zorgden dat het proces voor sommige deelnemers 23 maanden duurde.

Levensveranderende behandeling voor 67 procent

De onderzoekers konden volwassenen met een pinda-allergie succesvol desensibiliteren door ze dagelijks bloot te stellen aan pinda's. De deelnemers hielden de dagelijkse dosis drie maanden vol, waarna 67 procent van hen in staat was om ten minste 1,4 gram pinda-eiwit te consumeren - het equivalent van vijf pinda's - zonder te reageren.

Hannah Hunter, hoofdauteur en een gespecialiseerde allergiediëtist bij Guy's and St Thomas' NHS foundation trust: “Leven met een pinda-allergie is een enorme last door de noodzaak van constante waakzaamheid en het risico van toevallige blootstelling. Veel deelnemers die het onderzoek voltooiden, vertelden ons dat de behandeling hun leven heeft veranderd en dat ze niet langer in angst leefden.”

Een van hen, Chris, vertelde erover tegen The Guardian. Hij kreeg als baby de diagnose pinda-allergie. Voordat hij deelnam aan het onderzoek was de mogelijkheid van een toevallige blootstelling aan pinda's een bron van angst. Dat is door het desensibiliseren niet meer het geval. “Nu eet ik elke dag vier pinda's bij mijn ontbijt om mijn immuniteit op peil te houden. Vroeger kon een klein foutje levensbedreigende gevolgen hebben, maar nu heb ik niet meer de angst dat ik instort en doodga door het eten van een afhaalmaaltijd.”

Meer onderzoek nodig

Onderzoekers erkennen dat er meer onderzoek nodig is, voordat de behandeling op grotere schaal kan worden toegepast. Vooral op grotere schaal in meerdere centra. De bevindingen suggereren desalniettemin dat de aanpak net zo effectief kan zijn voor volwassenen met ernstige allergieën.

Na het onderzoek konden de deelnemers doorgaan met hun dagelijkse pindaconsumptie om gedesensibiliseerd te blijven. Ze werden echter nog steeds als allergisch beschouwd en kregen het advies om niet meer dan hun dagelijkse dosis te consumeren en om nog steeds een adrenaline EpiPen bij zich te dragen.

De bevindingen suggereren echter dat de mogelijkheid om allergieën te behandelen zich tot in de volwassenheid zou kunnen uitstrekken, wat het vooruitzicht op nieuwe behandelingen voor ernstig getroffen mensen vergroot.

Al immuuntherapie voor kinderen

Vorig jaar toonde een studie van dezelfde universiteit aan dat kinderen die vanaf vier tot zes maanden regelmatig pindasnacks eten, 71 procent minder kans hebben op pinda-allergie op hun 13e.

Prof. Adam Fox, voorzitter van de nationale allergiestudiegroep aan het King's College in Londen: “De conventionele wijsheid is dat orale immunotherapie voor voedsel echt alleen voor kinderen is en er is duidelijk bewijs dat hoe jonger ermee begonnen wordt, hoe veiliger en beter het resultaat. Dat betekent echter niet dat de voordelen niet nog steeds de moeite waard zouden zijn voor volwassenen, en dit onderzoek toont aan dat orale immunotherapie voor pinda's voor velen nog steeds een echt verschil kan maken.”

Bron: The Guardian

Altijd op de hoogte blijven van de laatste onderzoeken? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Elke dinsdagmiddag in jouw inbox.

Ja, schrijf mij in

Altijd op de hoogte blijven?