Photo by Meredith Petrick on Unsplash
Er wordt steeds meer plantaardig gegeten. Plantaardige voedingsmiddelen als vervanging van dierlijke producten zijn vaak gemaakt van soja. Voor lange tijd was er weinig bekend over de impact van het bewerken van soja op de eiwitkwaliteit. In een nieuwe studie van Unilever in samenwerking met de WUR (Wageningen University & Research) wordt er duidelijkheid geschept.
Soja wordt vaak gebruikt in een plantaardig dieet omdat het voedingsmiddel veel eiwitten bevat die daarnaast ook van hoge eiwitkwaliteit zijn. Voordat soja echter gebruikt wordt in plantaardige eiwitrijke producten ondergaat deze vaak verschillende bewerkingsprocessen.
Er was lange tijd weinig bekend over het effect van de bewerking op de eiwitkwaliteit van soja. Uit het nieuwe onderzoek van Unilever en de WUR blijkt echter dat de eiwitkwaliteit van de meeste soja-producten hoog is. De invloed van bewerking verschilt wel per sojaproduct. De eiwitkwaliteit kan door de bewerking minder worden maar deze kan ook verbeteren.
De manier die gebruikt wordt om de eiwitkwaliteit van een product vast te stellen is de DIAAS (digestible indispensable amino acid score). De FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) stelt dat een product met een DIAAS-score van 75 of hoger een goede bron van eiwit is. Het meest gebruikte soja-ingrediënt van de producten van de Vegetarische slager bleken na onderzoek een DIAAS te hebben van 88. Deze score is hoger dan die van onbewerkte soja die een DIAAS heeft van 85. Dit is een voorbeeld van een sojaproduct waarvan de eiwitkwaliteit hoger wordt door bewerking.
De resultaten van de studie drukken de bedenkingen dat sojaproducten geen adequate eiwitbron is de kop in, volgens Amelia Jarman van Unilever die tevens heeft meegewerkt aan het onderzoek. De Vegetarische Slager heeft plantaardige vleesvervangers die een goede bron zijn van proteïne. Jarman geeft aan dat de plantaardige voeding beter is voor de gezondheid van de mens en de planeet.
Bron: Resource