
Onderzoek| Na het overleven van een hartinfarct wordt een persoon vaak overspoeld met medicatie. Deze medicatie moet het levensperspectief van de patiënt vergroten. Uit onderzoek van de Wageningen University & Research blijkt dat gezond eten het risico op het krijgen van een tweede hartinfarct verlaagd, dat meldt Trouw.
Vier jaar lang bestudeerde voedingswetenschapper Esther Cruijsen (29) de medische data van mensen die met hartproblemen in het ziekenhuis belandden. Uit analyses, grafieken en onderzoek bij tienduizenden hartpatiënten blijkt: een voedingspatroon rijk aan groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen bevordert het herstel na een infarct. Daarnaast draagt het verminderen van rood en bewerkt vlees, zout en suikers bij aan een betere gezondheid.
Gezond voedingspatroon
In haar onderzoek beschrijft Cruijsen hoe een gezonder voedingspatroon de levensverwachting verhoogt. Ze analyseerde de positieve effecten van voeding, waarbij ze factoren zoals geslacht, leeftijd, medicatie, alcoholgebruik en roken meenam. "Gezonder eten is zeker na een hartinfarct zinvol, het is nooit te laat," concludeert ze. Alle informatie onderbouwt Cruijssen door middel van haar proefschrift Habits for a healthy heart.
Het is belangrijk om een goede balans te vinden. Soms iets ongezonds eten is heel menselijk en zeker geen ramp, vertelt Cruijssen. “Af en toe een stuk taart eten of zo is gewoon normaal. Anders houden mensen het ook niet vol. Waar het om gaat, is een gebalanceerd voedingspatroon.”
In gesprek
In een interview gepubliceerd door Trouw gaat Cruijssen in gesprek met de 69-jarige Henk Koerting. Hij overwon vier jaar geleden een hartinfarct. “Ik stond op als gezond man, een dag later lag ik op de intensive care”, vertelt hij. “Nou, de rest van de familie kreeg ook bijna een hartaanval.”
Sinds die traumatische dag probeert Koerting zijn levensstijl te veranderen. Dit gaat niet zonder slag of stoot. “Ik eet veel minder vlees. En groente en fruit neem ik nu ook wel. Ik ben geen heilige hoor. Ik eet ook wel eens een frietje of chips.” Koerting baalt wel dat hij niet kan stoppen met roken. “Het is een monster in mij, dat niet zonder kan. Ik ben wel eens drie maanden gestopt, maar dan was er weer een excuus.”
Cruijssen steunt Koerting in zijn pogingen. “Het is ook niet makkelijk hè, want gezonde keuzes zijn er vaak weinig en ze zijn duur. Als het aanbod en consumptie van voeding in de hele maatschappij gezonder is, dan neemt de kans dat mensen hart- en vaatziekten krijgen sowieso af.”