Duurzaamheid wordt omarmt ondanks turbulente economie

10 juni 2025 Redactie Food Pixabay
NIEUWS | Ondanks een turbulente economie wint duurzaamheid terrein in de Nederlandse supermarkten, blijkt uit onderzoek van Deloitte naar duurzame voedingsmiddelen. Drie op de tien Nederlanders houdt bij de boodschappen rekening met duurzaamheid. 55 procent doet dit af en toe.

Deloitte heeft het onderzoek uit laten voeren door Panelwizard onder meer dan 1000 Nederlanders van achttien jaar of ouder. Naast het aankopen van duurzame producten gelooft 57 procent dat het een verschil maakt voor het milieu, 43 procent gelooft dit niet.

Definitie van duurzaamheid

Bijna de helft van de Nederlanders, 46 procent, geeft aan dat duurzaamheid voor hen een belangrijk aspect is. Maar wat Nederlanders onder duurzaamheid verstaan verschilt nogal. Het vaakst genoemd zijn aspecten als biologisch geproduceerd (54 procent), seizoensproducten (48 procent) en duurzaam verpakte producten (46 procent). Als laatste geeft 57 procent van de deelnemers aan waarde te hechten aan duurzame, lokaal geproduceerde producten.

Keurmerk onder druk

Ondanks de positieve houding ten opzichte van duurzame voeding heeft slechts een derde van de Nederlanders vertrouwen in duurzame keurmerken. Dit vertrouwen ligt het hoogst bij jongvolwassenen onder de 30 met 46 procent en het laagst bij vijftigplussers met 28 procent. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat er nog enorm veel vragen zijn vanuit de consument. Zo wordt er aangegeven behoefte te hebben aan informatie over de herkomst van de producten, de milieu-impact en prijsvergelijkingen met niet-duurzame varianten. Randy Jagt, Future of Food-lead bij Deloitte heeft daar wel een oplossing voor. “Een toekomstige overstap op QR-codes op verpakkingen biedt een unieke kans om consumenten beter te informeren over duurzaamheid en herkomst. Deze vernieuwing kan de transparantie verhogen en de betrokkenheid van consumenten bij een duurzame voedselketen versterken.”

Drive achter duurzame keuzes

De voornaamste reden om (wel eens) duurzame keuzes te maken in de supermarkt, zijn milieu- en/of gezondheidsoverwegingen. Ook het voorkomen van minder kunstmatige toevoegingen en betere kwaliteit van het product dragen bij aan deze keuze. Wanneer geld erbij betrokken wordt is te zien dat 53 procent van de consumenten kortingen op producten hen motiveert de producten aan te schaffen. 74 procent geeft aan dat het prijsverschil de reden is om voor de niet-duurzame optie te kiezen. 

Bron: Deloitte

Altijd op de hoogte blijven?