De Keuringsraad: “Aanbieders ‘persoonlijke’ vitamineabonnementen overtreden wet”

4 januari 2023 Redactie Voeding Nu

Marieke Kuypers en Janine Galjaard (directeur van de Keuringsraad). Beeld: KRO-NCRV

Verkopers van voedingssupplementen bieden steeds vaker gepersonaliseerde pakketten aan, waarvoor klanten uitgebreide vragenlijsten over hun gezondheid moeten invullen. De vragen in die vragenlijsten impliceren dat de vitaminecocktail die eruit volgt uiteenlopende gezondheidsproblemen zou oplossen. Dit is vaak in strijd met de geneesmiddelenwet, oordeelt de Keuringsraad in Pointer Checkt (KRO-NCRV).

56% van de Nederlanders slikt zo nu en dan extra vitamines bij en online wordt daar slim op ingespeeld. Bedrijven als Vitaily, Viteezy en Mr. And Mrs. Green bieden abonnementen voor voedingssupplementen aan en bekende influencers als Jessie Jazz Vuijk en Rens Kroes hebben hun eigen vitaminelijn. In de laatste aflevering van dit seizoen van de YouTube-serie Pointer Checkt (KRO-NCRV), onderzoekt factchecker Marieke Kuypers de werking van vitaminepillen en de beloftes die aanbieders erover maken.

Overtreden geneesmiddelenwet

Bij veel aanbieders van voedingssupplementen kunnen consumenten online een vragenlijst invullen, die resulteert in een ‘persoonlijk vitamineadvies’. Maar veel van de vragen in zo’n vragenlijst zijn in strijd met de geneesmiddelenwet, zegt de Keuringsraad, de organisatie die reclame-uitingen voor voedingssupplementen, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen beoordeelt. ‘’Je mag in principe geen medische claims maken voor vitaminesupplementen’’, zegt Janine Galjaard, directeur van de Keuringsraad. ‘’Wanneer je vragen als ‘heb je last van een blaasontsteking?’ of ‘heb je last van obstipatie?’ beantwoordt en daar rolt vervolgens een vitamineadvies uit, dan wekt dat de indruk dat die vitamines die medische problemen zouden oplossen. Dat is in strijd met de geneesmiddelenwet.’’

In een reactie laten aanbieders van voedingssupplementen weten ‘niet te willen suggereren dat je met persoonlijke vitamines bepaalde kwaaltjes oplost.’ Aanbieder Vitaily laat weten naar aanleiding van de bevindingen van Pointer Checkt 'naar de vragenlijst te gaan kijken en de suggestieve vragen eruit te halen.’

De nieuwste aflevering van Pointer Checkt, over ‘persoonlijke’ vitamineabonnementen is te zien op het YouTube-kanaal van NPO3 op woensdag 4 januari vanaf 16.00 uur.

Altijd op de hoogte blijven?