Consumentenbond: Verpakking vitaminesupplementen verwarrend, dosering vaak onjuist

23 oktober 2019 Celène Riseeuw

Vitamine- en mineralensupplementen bevatten vaak niet de juiste hoeveelheden die overeenkomen met de aanbeveling. Ook kan de verpakking tot verwarring leiden. Dat concludeert De Consumentenbond die onderzoek deed naar vitaminepreparaten voor vijftig- en zeventigplussers.

De bond kocht  61 verschillende vitaminepreparaten en keek naar inhoud en verpakking om te zien welke het beste uit de test zou komen. Vijftig van de 61 potjes doorstaan de test niet.

De Gezondheidsraad beveelt vrouwen van vijftig jaar en ouder aan om tien microgram vitamine D per dag te slikken. Voor mannen en vrouwen van zeventig jaar en ouder is de aanbeveling om twintig microgram vitamine D per dag te suppleren. Volgens De Consumentenbond kan er in deze leeftijdscategorie niet aan de vitamine D-behoefte worden voldaan via voeding en zonlicht.

De Consumentenbond bekeek de volgende punten bij 56 multivitaminen- en bij 5 vitamine D- supplementen:

·        Of het supplement in de juiste hoeveelheid vitamine D voorziet om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te halen

·        Of duidelijk op het etiket is aangeven dat 10 microgram extra vitamine D per dag alleen nodig is voor vrouwen tussen de 50 en 70 jaar oud.

·        Of ze niet méér vitamines en mineralen bevatten dan de dagelijkse behoefte.

Multivitamine

Het best uit de test komt het merk Flinndal met multivitaminen voor vijftigplus-vrouwen en voor zeventigplus-mannen en vrouwen. De doseringen van de vitamines en mineralen is goed, het vitamine D-gehalte is optimaal en er staat op de verpakking duidelijk aangegeven voor welke doelgroep het is bedoeld. In de categorie multivitaminen voor zeventigplussers is Flinndal het enige merk dat op de verpakking aangeeft dat het voor zeventigplussers is.

Te veel/ te weinig vitamine D

Uit de resultaten komt naar voren dat slechts elf potjes voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine D. 21 potjes bevatten te weinig vitamine D en zeventien potjes bevatten te veel vitamine D. Ook deze laatste beveelt De Consumentenbond niet aan omdat er niet is bewezen dat de inname van meer vitamine D dan is aanbevolen, gezond is. Een aantal multivitaminenvarianten bevat te veel vitaminen (anders dan vitamine D) en mineralen. Twee vitaminepreparaten bevatten meer vitamine B6 en zink dan de aanvaardbare bovengrens. Dit zijn Nature's Way Alive! Men’s 50+ ultra potency en Essential organics Men-plex 50+.

Aanvaardbare bovengrens

De Consumentenbond stelt dat een inname boven de aanvaardbare bovengrens van vitamine B6 en zink de gezondheid niet ten goede komt, wat is vastgesteld door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA. Het is sinds 2018 verboden dat supplementen meer dan 21 milligram B6 bevatten. Het preparaat van Nature's Way Alive! gaat hier ver overheen met 40 milligram. Dit kan uiteindelijk zorgen voor neurologische klachten stelt De Consumentenbond.

Misleidende teksten

De Consumentenbond concludeert dat het als vijftig- of zeventigplusser lastig is om een goed multivitaminenpreparaat te kiezen. Dit komt onder andere door claims die op potjes staan. Er worden claims genoemd die niet voor iedereen van toepassing zijn. De claim ‘goed voor de weerstand’ bijvoorbeeld mag gemaakt worden wanneer er een noemenswaardige hoeveelheid vitamine C in zit. Vitamine C helpt echter alleen voor een goede weerstand als iemand een tekort heeft aan deze vitamine en dat heeft eigenlijk niemand.

Verwarrende verpakking

Ook leiden verpakkingen volgens de bond tot verwarring. Er wordt op weinig verpakkingen genoemd of een product voor mannen of vrouwen is, terwijl de aanbeveling voor beide geslachten niet hetzelfde is. Op sommige verpakkingen wordt zelfs gezegd dat het supplement speciaal voor vijftigplus-mannen is terwijl het advies om vitamine D te slikken pas geldt voor mannen vanaf zeventig jaar. De aanbeveling is vanaf zeventig jaar twintig microgram voor zowel mannen als vrouwen. Toch noemen sommige verpakkingen andere leeftijden. Ook dit maakt het voor consumenten lastig om een goede keus te maken.

 

Meer weten over het Voeding Nu Jaarcongres en over Personalized Nutrition?

190004135-Voeding-Nu-Jaarcongres-banner-300x250px-300x250

Diëtisten werken vaak volgens de Schijf van Vijf, maar in hoeverre volstaan de klassieke richtlijnen nog? Welke nieuwe diagnose- en behandelmogelijkheden kunnen diëtisten, gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches meenemen in hun adviezen?

Tijdens dit nieuwe jaarevenement van Voeding Nu op dinsdag 26 november 2019 bereiden we je voor op de toekomst van het voedingsadvies en de rol die diëtisten en andere voedingsdeskundigen hierin vervullen.

Altijd op de hoogte blijven?