CO2-negatieve tuinbouwkas

18 juni 2024 KUBO
’s Werelds eerste CO2-negatieve tuinbouwkas is op de markt. Deze technische innovatie produceert de grootste hoeveelheden verse groente, met minder fossiel energieverbruik en zelfs lagere kosten per kilo vers product.

De Westlandse tuinbouwinnovator KUBO lanceerde de baanbrekende kas tijdens de GreenTech RAI en verwacht ook op haar internationale markten grote interesse. De glastuinbouwsector laat met deze ontwikkeling namelijk zien verantwoordelijkheid te nemen voor zowel voedselzekerheid als voor CO2-reductie. 

Wereldwijde oplossing

Deze doorbraak is baanbrekend voor de verduurzaming van de wereldwijde voedselproductie en komt op een moment dat de wereld CO2-negatieve groenteteelt uitstekend kan gebruiken. “We zijn geen bedrijf dat ellenlange wetenschappelijke trajecten doorloopt: wij zijn pragmatisch. Als ons Blue Lab research team een vondst doet, wordt die meermaals in gescheiden kassen getest en technisch tot een ultiem marktproduct uitgewerkt. Ter validatie zoeken we partners als de Climate Neutral Group en SBTi, maar bij groen licht móet het naar de markt”, aldus KUBO’s CEO Wouter Kuiper.

KUBO werkt inmiddels met enkele vaste klanten al succesvol samen met de nieuwe kassen, maar zoekt nu nadrukkelijk versnelling en vergroting om echt duurzame impact te kunnen gaan maken. Vandaar dat nu internationaal grote tuinbouwondernemers, investeringsmaatschappijen en overheden proactief bijgepraat worden over de nieuwste, duurzame, lokale voedselproductiemogelijkheden.

Data-analyse

De meest geteelde en gebruikte groente wereldwijd is de tomaat. De eerste tests voor de innovatieve kas werden dan ook met tomaten uitgevoerd. Doordat met de nieuwste klimaatsystemen de staat in de kas exact kan worden gemonitord via een continue stroom aan data, kun je ook nét zo exact de optimale hoeveelheid levensstoffen aan de planten geven. Zo kwam KUBO tot minder benodigde energie, minder water en minder bestrijdingsmiddelen. Maar de duurzaamheidskern is de vondst om te stoppen met toegevoegde CO2, nodig voor de groei van groente. Dit werd voorheen extra toegevoegd, maar op een manier dat veel CO2 de kas weer via het dakraam verliet.

Het technisch creëren van de exact juiste buitenlucht-ventilatiestroom langs de bladeren maakt het mogelijk dat de planten hun eigen CO2 uit die buitenlucht halen in plaats van het massaal toevoegen ervan. Het resultaat is nu op de markt als de eerste CO2-negatieve kas, omdat er op deze manier bij groenteproductie dus koolstof aan de buitenlucht onttrokken wordt. 

Vertrouwen in innovatie

Duurzame innovatie is er volop, maar krijgt pas impact als de return on investment niet alleen positief voor de planeet is, maar ook voor de productie en de opbrengsten voor tuinbouwondernemers en investeerders. Het totale businessplaatje moet positief zijn, hetgeen bij deze baanbrekende kasinnovatie klopt.

Professor Leo Marcellis van de WUR: “De tuinbouwsector moet innovatief zijn en met oplossingen komen. Als de door KUBO geteste feiten over voedselvolumes, kosten én de duurzaamheidswinsten overeind blijven bij de wereldwijde uitrol, laat dit zien hoe innovatief de sector de toekomst aangaat. Ik ben heel nieuwsgierig naar de verdere resultaten.”

Altijd op de hoogte blijven?