Een van de reststromen van bierbrouwerijen is bierbostel. Deze eiwit- en energierijke reststroom wordt meestal gebruikt voor veevoer of weggegooid. Zonde, want het is juist geschikt als voedingsingrediënt. Het gebruik van reststromen in voeding is in opkomst, MaGie Creations experimenteerde hier al vroeg mee. “We zijn al zeven jaar op weg om van reststroom bierbostel een blijvend ingrediënt voor de voedingsindustrie te maken”, vertelt oprichter en directeur Madeleine Gielens. “Het is voedzaam, karakteristiek in smaak en duurzaam, maar wordt nu nog gebruikt als veevoer of weggegooid.”
Bierbostel of biergraan
Haar bedrijf verwerkt bierbostel – of biergraan zoals zij het noemt– tot PowerFlour. Een ingrediënt vol plantaardig vezel en eiwit dat geschikt is voor verwerking in verschillende producten, zoals brood, banket en vlees(vervangers). In samenwerking met Vermaat en De Bakkerscombinatie ontwikkelde MaGie Creations een nieuw product dat qua voedingswaarde geschikt is voor ziekenhuizen. Dit betekende onder andere laag in koolhydraten, zout, vet en hoog in vezels. Het resultaat van deze samenwerking is de PowerBagel. “Een product rijk van smaak en vol met vezels en eiwitten”, aldus Jan Willem van der Flier van Vermaat.
Samenwerking
De samenwerking met Vermaat en De Bakkerscombinatie verliep “heel goed en gelijkwaardig”, vertelt Gielens. “Vermaat zag vanuit de duurzame doelstellingen en innovatieve mindset van het bedrijf kans om een bagel op te nemen in het cateringassortiment. Ook omdat zij veel overheidscatering doen waar gevraagd wordt om betere en duurzame producten. De Bakkerscombinatie staat bekend om het maken van bagels en hebben we daarom gevraagd om mee te doen. Een fantastisch positieve samenwerking!”
Voorkomen voedselverspilling
Het leverde een bagel op die niet alleen gezond is, maar ook bijdraagt aan het voorkomen van voedselverspilling. MaGie Creations vindt het essentieel om een zo groot mogelijk gedeelte van de 560.000 ton die Nederland op jaarbasis produceert in voeding te houden. Dit draagt bij aan het voorkomen van voedselverspilling, waardoor er minder landbouwgrond en zoet water nodig is voor voedselproductie. Patrick Tissen, directeur van De Bakkers Combinatie, ziet de trend al langer in de markt: ”Reststromen zoals biergraan kunnen bijdragen aan het verbeteren van voedingswaarden van bakkerijproducten, en dat zonder verlies van smaak terwijl de ecologische footprint ook nog eens verlaagd wordt.”
PowerBagel
Gielens is trots op de PowerBagel. “Deze bagel laat zien hoe circulaire transities binnen de voedselketen tot stand komen”, zegt ze. “De ontwikkeling van deze bagel heeft veel tijd en moeite gekost, maar ik vind het geweldig dat wij in staat zijn gebleken om verschillende partijen, uit diverse markten en plekken in de keten, de krachten te laten bundelen om er zo’n lekker product van te maken. Samen maken we onze voedselproductie nog duurzamer.”
De PowerBagel wordt in eerste instantie door Vermaat gelanceerd. Eerst in ziekenhuisrestaurants en vervolgens in bedrijfsrestaurants. Maar er zijn plannen om de bagel later dit jaar ook breder uit te rollen.