Cafeïnebestendigheid meetbaar in DNA op Lowlands

30 juni 2025 Redactie Food Clay Banks via Unsplash
NIEUWS | Is koffie drinken goed voor elk? Niet iedereen kan goed tegen vijf bakjes espresso op een dag. Op Lowlands kunnen bezoekers dit jaar hun cafeïnebestendigheid laten testen met hun wangslijm. 

Na Scandinaviërs zijn Nederlanders de grootste koffiedrinkers. Een onderzoek uit 2024 kwam uit op bijna 4 koppen per dag gemiddeld voor Nederlandse koffiedrinkers. 79 procent drinkt elke week koffie en betaalt graag voor kwaliteitskoffie. 

DNA deels bepalend voor gevoeligheid voor koffie

Of iemand overgevoelig is voor cafeïne of niet, is voorbestemd. Het is namelijk mede afhankelijk van hoe iemands dna in elkaar zit. Daarom heeft de een nergens last van na het drinken van vijf espresso’s, terwijl de ander al na één kopje uren wakker ligt. Ongeveer de helft van alle Nederlanders blijkt niet zo koffiebestendig. Een genetische variatie – een zogeheten single nucleotide polymorphism (SNP) – in het eiwit dat het energieopwekkende stofje in je lever afbreekt. Ongeveer de helft van de mensen heeft de snelle-afbraakvariant, de andere helft de langzame. 

Cafeïne-DNA test op Lowlands

Net als bij voorgaande edities zijn zowel het Radboudumc als de Radboud Universiteit weer aanwezig op Lowlands. Ditmaal bij de Pink Coffee Club op het science-terrein. Bezoekers van het festival in Biddinghuizen kunnen 15, 16 en 17 augustus 2025 in een (roze) pop-up laboratorium een beetje wangslijm afstaan. Onder andere onderzoekers Margit Janssen en Jan Koenderink analyseren dan ter plekke het DNA voor een pcr-test. Bezoekers leren dan over de SNP-status, dus welke genetische variatie ze hebben. Om echt de gevoeligheid voor cafeïne te testen, doen bezoekers ook een blaastest en vullen ze vragenlijsten in over hun Lowlands-levensstijl.

Reactievermogen na koffie

Zowel de lichamelijke als de geestelijke reactie op koffie wordt getest. Bezoekers krijgen in het lab koffie om hun reactievermogen te testen. Koenderink: "In onze opstelling testen we onder andere het reactievermogen van bezoekers met spelletjes, waaronder het oudhollandse stokkenvangen. We verwachten dat de reactiesnelheid omhooggaat na het drinken van koffie. Ook denken we dat mensen die cafeïne langzaam afbreken, beter presteren bij bijvoorbeeld het vangen van de stokken dan de andere groep."

Bron: New Scientist

Altijd op de hoogte blijven?