
Nieuw | De Amsterdamse slagerij Brandt & Levie brengt drie nieuwe groenteworsten op de markt. Lees hier welke smaken het bedrijf heeft bedacht.
Slagerij Brandt & Levie is een ambachtelijke worstmakerij uit Nederland, opgericht door drie chefs met een passie voor goed vlees en traditionele bereidingstechnieken. Ze staan vooral bekend om hun droge worsten, die ze maken van duurzaam gehouden Nederlands varkensvlees. Naast droge worst produceren ze ook verse worsten, paté en andere charcuterieproducten. Brandt & Levie zet zich in voor dierenwelzijn en werkt samen met boeren die varkens houden op een diervriendelijke manier.
Meer groente
Brandt & Levie zet zich in voor minder, maar beter vlees. Ze dagen consumenten uit om minder vlees te eten. In 2018 introduceerden ze een hybride worst (1/3 groente, 2/3 vlees) en vorig jaar een plantaardige hotdog met de smaak van echt vlees. De worst behield ook zijn echte knak. Nu gaan ze nog een stap verder: een worst van ruim 50 procent groente.
Mede-oprichter Jiri Brandt is trots op hun nieuwe product: “Net als dat je niet elke dag vlees zou moeten eten, geldt datzelfde voor vaak ultrabewerkte vleesvervangers. Met deze Groenteworsten wilden we aantonen dat culinair-lekkere worsten niet alleen gemaakt kunnen worden zonder vlees, maar ook zonder vlees te imiteren en zonder ‘bullshit’-toevoegingen. Niet een zoveelste bewerkte vleesvervanger, maar gewoon knallend lekkere worst met échte ingrediënten: meer dan 50% groenten, biologisch, rijk aan eiwitten en een bron van vezels. Het uitgangspunt was om een worst te maken van ingrediënten die van zichzelf al lekker zijn en nog lekkerder worden door ze samen in een worst te stoppen. Als Brandt & Levie zijn we trots dat we de transitie met stappen als deze voor mensen in ieder geval een stuk makkelijker en lekkerder maken.”
Verschillende smaken
Alle drie de varianten bestaan uit dezelfde voedzame basis zoals groenten, peulvruchten, havermout, zaden en pitten. Daarnaast is iedere variant gebaseerd op een traditionele keuken, namelijk de Italiaanse, Mexicaanse en Aziatische keuken. De smaken zijn als volgt: basilicum en mozzarella met spinazie, curry madras en kokos met bloemkool, en cheddar en jalapeno met zoete aardappel.