Blue Band doneert 100.000 ontbijtjes aan het Nationaal Schoolontbijt

26 april 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Blue Band

Eén op de vier kinderen krijgt dagelijks geen of onvoldoende voedzaam ontbijt, blijkt uit onderzoek van het Jeugdeducatiefonds. Tijdens het Nationale Schoolontbijt krijgen 100.000 leerlingen in Nederland daarom een gezond ontbijt. De ontbijtjes worden dit jaar gedoneerd door Blue Band.  

In Nederland krijgen op dit moment ruim 40.000 gezinnen wekelijks voedselhulp (bron: Voedselbanken). Dat betekent ook dat veel kinderen opgroeien met weinig kennis over gezonde voeding of een voedzaam ontbijt, wat gevolgen kan hebben als concentratieproblemen en leerachterstanden. Daarom zet het Nationale Schoolontbijt zich samen met Blue Band in om kinderen van een gezond ontbijt te voorzien.

In het kader van hun 100-jarig bestaan doneert Blue Band 100.000 ontbijtjes aan leerlingen die dat hard nodig hebben. Met de campagne ‘Smeer een Broodje Doneer’ wordt tot 6 november voor ieder verkocht kuipje Blue Band* automatisch een bedrag gedoneerd aan het Nationaal Schoolontbijt. De campagne is op 20 april gelanceerd met een Panel Talk-event over het belang van een gezond ontbijt.

“Het is cruciaal dat kinderen goed ontbijten, want zonder eten kom je niet aan leren toe”, zegt Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds. “Wat ik hoop is dat we elkaar allemaal gaan versterken. Voeding is van groot belang, maar er is meer nodig. Dat alle kinderen een bed hebben, een museum kunnen bezoeken of muziekles kunnen volgen. Maar voeding is een mooie start en iedereen die ervoor zorgt dat kinderen iedere dag ontbijten, zijn bondgenoten.”

Nationaal Schoolontbijt panel (© Blue Band)  

Panel Talk-event

Om de campagne af te trappen organiseerde Blue Band 20 april een Panel Talk-event, waarbij betrokken experts vanuit hun verschillende kennis en ervaring de huidige armoedeproblematiek en de rol van gezonde voeding bespraken. Onder leiding van zangeres en Cordaid-ambassadeur Dominique Rijpma van Hulst gingen panelleden Linda van Zonsbeek (voedingsspecialist bij het Nederlands Bakkerij Centrum), Hans Spekman (Directeur Jeugdeducatiefonds), Enzo Pérès-Labourdette (vegan bakker en illustrator), Angela Esajas (Leerkracht van het Jaar ’21) en Alexandra Hartevelt (Blue Band) met elkaar in gesprek. Het belang van een voedzaam ontbijt voor kinderen stond centraal, waarbij volop ideeën werden gedeeld over hoe we met z’n allen een gezonde toekomst tegemoet kunnen gaan. Linda van Zonsbeek: “Een gezond ontbijt zorgt ervoor dat je motortje weer op gang komt. Je hebt net een nacht geslapen, daarom heb je weer nieuwe energie nodig om te spelen en te leren. Naast energie levert een gezond ontbijt ook veel voedingsstoffen die je nodig hebt.”

Broodje Doneer

Voor elk verkocht kuipje margarine in de supermarkt doet Blue Band een donatie aan het Nationaal Schoolontbijt. Op die manier kan Blue Band met hulp van de consument het Nationaal Schoolontbijt aan 100.000 ontbijtjes helpen. Op de website van Blue Band zijn verschillende Broodje Doneer-recepten te vinden ter inspiratie.

*Voor elke verkochte kuip Blue Band Halvarine of Goede Start 500g doneert Blue Band 10 cent aan het Nationaal Schoolontbijt (tot een maximum van 1.000.000 kuipen). Elk ontbijtje voor het Nationaal Schoolontbijt heeft een waarde van 1 euro. Zo doneert Blue Band een totale waarde van 100.000 ontbijtjes. 

Altijd op de hoogte blijven?