Biologisch voedsel verbetert cognitieve functies bij volwassenen

1 mei 2025 Redactie Food Pixabay
WETENSCHAP | Chinese onderzoekers hebben een positieve relatie waargenomen tussen een biologisch eetpatroon en cognitieve functies bij volwassenen. Het onderzoek, gepubliceerd in het European Journal of Nutrition, was grootschalig en cross-sectioneel dat biologische dierlijke en plantaardige eiwitten onderscheidt. 

Onderzoekers van de Southern Medical University in China onderzochten de relatie tussen biologische voedselinname en cognitieve functie in oudere volwassenen. Het onderzoek werd in december 2024 gepubliceerd in het European Journal of Nutrition

grootschalig onderzoek

De onderzoekers gebruikten gegevens van twee grote onderzoeken: de Health and Retirement Study, een nationaal representatief onderzoek van oudere Amerikanen en de deelstudie daarvan: de Health Care and Nutrition Study. Deelnemers vulden vragenlijsten in over hun voedselconsumptie en ondergingen cognitieve beoordelingen. Als deelnemers in de vragenlijst aangaven dat ze gecertificeerd biologisch voedsel hadden gegeten het afgelopen jaar, werden ze als consumenten van biologisch voedsel beschouwd. 

De onderzoekers analyseerden gegevens van 6.077 volwassenen van middelbare leeftijd en ouder voor een cross-sectionele analyse en 4.882 volwassenen voor een longitudinale analyse. Deze moeten zijn gebaseerd op de normen van het United States Department of Agriculture. De onderzoekers berekenden ook een voedingsdiversiteitsscore. Deze score werd gebaseerd op het aantal verschillende geconsumeerde biologische voedingsmiddelen. 

Test per telefoon

Een telefonische test beoordeelde de cognitieve functie van de deelnemer. De onderzoekers meetten het geheugen, de aandacht en de verwerkingssnelheid. De deelnemers werden geclassificeerd als mensen met normale cognitie, milde cognitieve stoornissen of dementie op basis van hun testprestaties. De onderzoekers controleerden dit op basis van een groot aantal factoren die de cognitie kunnen beïnvloeden. Denk aan leeftijd, geslacht, ras, opleiding, welvaart, lichamelijke activiteit, roken, alcoholgebruik, body mass index, depressie, diabetes, hoge bloeddruk, andere chronische ziekten en de totale energie-inname.

Biologisch voedingspatroon scoort

In de gehele steekproef hadden oudere volwassenen die biologisch voedsel consumeerden significant hogere cognitieve scores dan degenen die dat niet deden. Deze associatie werd waargenomen voor zowel mannen als vrouwen. Consumptie van zowel biologische dierlijke producten als biologische plantaardige voeding was onafhankelijk gekoppeld aan een betere cognitieve functie. Elk extra soort biologisch voedsel dat werd geconsumeerd was ook geassocieerd met iets betere cognitieve prestaties.

Het eten van biologische dierlijke producten zorgde voor een waargenomen risicodaling van 27 procent. Het eten van biologische plantaardige voeding zorgde voor een 20 procent lager risico.

Risico milde cognitieve stoornis verminderd bij vrouwen

Bij het onderzoeken van veranderingen in de loop van de tijd, vonden de onderzoekers dat de consumptie van biologische voeding geassocieerd was met een lager risico op het ontwikkelen van milde cognitieve stoornissen. Milde cognitieve stoornis verwijst naar een merkbare achteruitgang in geheugen en denkvermogen die het dagelijks leven niet significant verstoort. Het wordt vaak gezien als een overgangsfase tussen normaal ouder worden en dementie. 

Bij mannen kon er daarentegen geen significant verband gelegd worden tussen de consumptie van biologische voedingsmiddelen en het risico op milde cognitieve stoornissen. Vrouwen die biologisch voedsel aten hadden ongeveer 20 procent minder kans op milde cognitieve stoornissen in vergelijking met vrouwen die dat niet deden, zelfs na aanpassing voor meerdere beïnvloedende factoren. 

Verklaringen biologisch voedsel als stimulant voor hersenen

De onderzoekers gaven een aantal mogelijke verklaringen voor de bevindingen. Biologisch voedsel heeft over het algemeen lagere niveaus van mogelijk schadelijke stoffen, zoals residuen van pesticiden en zware metalen, en hogere concentraties van beschermende voedingsstoffen zoals polyfenolen, vitaminen en omega-3 vetzuren. Van deze voedingsstoffen wordt aangenomen dat ze de cognitieve gezondheid ondersteunen door ontstekingen te verminderen, gunstige darmbacteriën te bevorderen en hersencellen direct te beschermen tegen oxidatieve stress.

Onderzoeksbeperkingen

Het onderzoek had sterke punten, waaronder de grote steekproefomvang en gedetailleerde aanpassingen voor mogelijke verwarrende factoren. De onderzoekers erkenden echter ook de verschillende beperkingen. Ze baseerden de meting van biologische voedselconsumptie op zelfrapportage door de deelnemers. Ook registreerden ze niet de frequentie of hoeveelheid van het gegeten biologische voedsel. Occasionele en regelmatige consumenten van biologische voeding werden samengevoegd, wat kan hebben geleid tot een overschatting of onderschatting van de associaties. Hoewel de onderzoekers voor veel factoren hebben gecorrigeerd, kan restverwarring niet worden uitgesloten. Het observationele ontwerp betekent dat er geen conclusies kunnen worden getrokken.

Meer onderzoek vereist

De auteurs van het onderzoek merkten op dat er meer onderzoek nodig is, vooral op lange termijn. Nuttig zijn gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken die de effecten van biologische en conventionele diëten op cognitieve resultaten direct vergelijken. De onderzoekers benadrukten ook het belang van het overwegen van sekseverschillen in toekomstige studies naar voeding en de gezondheid van de hersenen.

Bron: European Journal of Nutrition

Altijd op de hoogte blijven?