Amsterdam UMC opent eerste Kinderbuikcentrum van Nederland

22 juni 2023 Redactie Voeding Nu Daniel Thomas via Unsplash

Het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC opent het eerste Kinderbuikcentrum van Nederland. Het is de eerste plek waar kinderen met ernstige buikaandoeningen bij een multidisciplinair team van experts terecht kunnen.

Het Emma Kinderziekenhuis behandelt al tientallen jaren kinderen met buikproblemen, zoals aandoeningen van het maagstelsel, de urinewegen en andere organen in de buik. Het Emma is expertisecentrum voor veel zeldzame aandoeningen. Ook is er veel expertise beschikbaar over darmontstekingen. Kinderchirurg Joep Derikx: “Wij bieden de best mogelijke zorg voor kinderen met een complexe buikaandoening. Daarmee zijn we niet alleen toonaangevend in Nederland, maar behoren we ook tot de topcentra in de wereld.”

Multidisciplinair

Het Kinderbuikcentrum heeft een vernieuwende aanpak. De zorg voor patiënten is georganiseerd in multidisciplinaire poli’s waar de experts uit Amsterdam UMC overleggen met betrokken zorgverleners van andere ziekenhuizen en instellingen. Het polibezoek en alle aanvullende onderzoeken worden in één dag gedaan en besproken binnen de multidisciplinaire teams, waarbij er wordt gestreefd om een diagnose en behandelplan aan het einde van de dag met de ouders en kinderen vast te stellen. Kinderen uit heel Nederland, en soms ook uit het buitenland, kunnen bij het Kinderbuikcentrum terecht. Ook is er voor minder complexe buikproblemen een samenwerking met algemene ziekenhuizen uit de regio.

Meer bekendheid over kinderbuikziektes

Het Kinderbuikcentrum doet ook innovatief onderzoek om de behandeling van kinderen met complexe buikaandoeningen te verbeteren. Deze wetenschappelijke kennis wordt gedeeld met betrokken zorgverleners binnen en buiten Amsterdam UMC en met patiëntenorganisaties. Zo draagt het centrum bij aan meer bekendheid over zeldzame kinderbuikziektes, onderzoek naar betere therapieën en het verbeteren van de manier waarop de zorg geregeld is. Er is nog weinig bekend over het ontstaan en ziekteverloop van deze zeldzame kinderbuikziektes. Daarom gaat het Kinderbuikcentrum kinderen langer volgen met het speciale Follow-Me-programma.

Bron: Amsterdam UMC

Altijd op de hoogte blijven?