Patiënten, bezoekers en medewerkers krijgen alleen nog maar gezonde voeding bij het Martini Ziekenhuis in Groningen. Naast gezond is het aanbod ook duurzaam. Het ziekenhuis zet namelijk in op minder verspilling, meer plantaardig en lokaal.
Het nieuwe voedingsaanbod is gevarieerd, met veel groenten en fruit, en minder suiker en zout. “Wij geloven dat we als ziekenhuis een voorbeeldfunctie hebben als het gaat om gezond eten en drinken”, zegt Jos Nijhof, directeur Facilitair Bedrijf. “Immers, gezond eten en drinken is een van de belangrijkste pijlers van preventie.”
Nationaal Preventieakkoord
Het Martini Ziekenhuis onderscheidt zich volgens Nijhof van andere ziekenhuizen omdat het voedselaanbod niet alleen voor patiënten, maar ook voor bezoekers en medewerkers geldt. “Daarmee lopen we voorop als het gaat om de intenties uit het Nationaal Preventieakkoord. In dat akkoord is afgesproken dat 50 procent van alle ziekenhuizen in 2025 een volledig gezond voedingsaanbod moet hebben; in 2030 geldt dit voor alle ziekenhuizen. Het past ook bij de Green Deal 3.0, die we dit najaar zullen ondertekenen.”
Gezond voedingsaanbod
Voor de opgenomen patiënten biedt het ziekenhuis een keuzemenu met zes eetmomenten onder de naam Smaakt Beter. De gerechten zijn bereid met extra eiwitten en energie om herstel na een behandeling of operatie te bevorderen. Ook over de presentatie is nagedacht, zodat patiënten met meer smaak en plezier eten. Volgens het ziekenhuis is 75 procent van de patiënten tevreden.
Ook voor bezoekers en medewerkers is er een gezond voedingsaanbod bij de horecavoorzieningen. En ook bij bijeenkomsten en evenementen wordt alleen nog maar gezond eten en drinken geserveerd.
Duurzaam
Naast gezond, kiest het Martini Ziekenhuis ook voor duurzaam. Het ziekenhuis wil de voedselverspilling van 25 procent terugbrengen naar maximaal 10 procent. Verder streeft het ziekenhuis naar 20% plantaardig voedsel en koopt steeds meer producten in bij lokale leveranciers. Bijvoorbeeld Superkorn, het eiwitverrijkte brood dat Bakkerij Beukeveld in Groningen speciaal voor het ziekenhuis bakt. Voor de inkoop bij regionale leveranciers werkt het ziekenhuis mee aan een onderzoek onder regie van de Hanzehogeschool.