Acrylamide in ontbijtkoek: ‘dat kan nog beter’

4 november 2024 Redactie Food S. Kopp via Wikimedia
NIEUWS | Volgens de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) bevatte vorig jaar een groot aantal ontbijtkoeken te veel acrylamide. Hoewel bakkers erin zijn geslaagd het gehalte van deze potentieel schadelijke stof te verlagen, is dit nog niet voldoende.

Vorig jaar had 52 procent van de ontbijtkoeken een te hoog gehalte acrylamide. De NVWA heeft toen actie ondernomen om dit terug te dringen. In 2024 is het aantal overschrijdingen gedaald naar 31 procent. Toch blijft acrylamide een probleem, want veel producten overschrijden nog steeds de aanbevolen maximumwaarde.

Acrylamide ontstaat bij de verhitting van zetmeelrijke producten boven de 120°C. De stof is bij consumptie mogelijk kankerverwekkend, stelt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants zijn dan ook wettelijk verplicht om het acrylamidegehalte zo laag mogelijk te houden. Daartoe adviseert de NVWA de volgende maatregelen:

  • Vervang rijsmiddel E503 door E500 (mits niet gecombineerd met E500 of E450).

  • Gebruik glucose of kristalsuiker in plaats van fructose.

  • Verlaag de baktijd of temperatuur.

  • Voeg het enzym asparaginase toe om de vorming van acrylamide te verminderen.

Acrylamide kan niet worden verwijderd als het eenmaal is gevormd. Let daarom goed op bij het hergebruik van ingrediënten die eerder zijn verhit.

 

Bron: NBC

Altijd op de hoogte blijven?