Aantrekkelijk eten voor patiënten met slikproblemen bij VieCuri

28 augustus 2023 Redactie Voeding Nu Nichiiro via Unsplash

Gezonde voeding en voldoende eten is ontzettend belangrijk na opname in het ziekenhuis, maar voor patiënten met kauw- en slikproblemen is dat een uitdaging. Daarom ontwikkelden Evelien Peeters (neurologie verpleegkundige) en Laura Jacobs (logopedist) van het VieCuri Medisch Centrum een assortiment voor deze patiënten.

In VieCuri worden regelmatig patiënten opgenomen met kauw- en slikproblemen. Bijvoorbeeld kwetsbare ouderen, mensen die een beroerte hebben gehad of patiënten met dementie. Vaak wordt de warme maaltijd voor hen gepureerd. Dat komt de smaakbeleving niet ten goede, maar alternatieven zoals kwart, vla en vruchtenmousse bevatten vaak veel suikers, waardoor patiënten met diabetes na het eten insuline toegediend moesten krijgen. Evelien Peeters en Laura Jacobs kwamen daarom in actie.

Volgens Peeters en Jacobs zijn er te weinig goede en betaalbare alternatieven op de markt voor mensen met slikproblemen. Daarom werd er bij VieCuri een projectteam gevormd, bestaande uit verpleging, logopedie, diëtetiek, voedingsassisenten, koks en Foodservices. Samen wilden ze komen tot hartige, vloeibare voeding met minder suikers die er aantrekkelijk uitziet. Het team is zelf gaan koken, proeven en testen. “We wilden zoveel mogelijk ‘normaal eten’ nabootsen”, aldus Evelien. Zo kwamen ze uit op gerechten als de pudding-boterham, die te besmeren is met bijvoorbeeld groentespread of smeerkaas, maar ook maaltijdsoep, pasta-bolognese en bami. De logopedist bepaalt wat een patiënt qua voedingsconsistentie mag hebben en de diëtist adviseert de patiënt in productkeuzes.

Dankzij het project heeft het ziekenhuis nu een breder aanbod. Evelien: “Eten is nu eindelijk weer leuk en lekker voor deze patiënten. Ik verwacht dat dit bijdraagt aan een sneller herstel én dat we minder extra insuline toe moeten dienen.”

Bron: VieCuri

Altijd op de hoogte blijven?