7 juni start landelijke Week voor de Gezonde Jeugd

3 juni 2022 Redactie Voeding Nu

De landelijke Week voor de Gezonde Jeugd start komende dinsdag 7 juni. Tot en met 11 juni vraagt het JOGG-werknet extra aandacht voor een gezondere samenleving voor de jeugd. Dit werknet omvat meer dan 200 gemeenten en een honderdtal maatschappelijke organisaties en bedrijven.

Van schoolkantine tot restaurant in een attractiepark; overal waar kinderen komen worden ze verleid tot het eten van veel en ongezonde voeding. En ook voldoende bewegen is niet voor ieder kind eenvoudig; drukke straten en weinig speelplekken nodigen daar niet toe uit en de weg naar een sportvereniging is niet voor ieder kind te vinden.

Dit moet anders, maar kinderen kunnen dat niet zelf. Volwassenen moeten ervoor zorgen dat de gezonde keuze de makkelijkste wordt vindt JOGG-werknet. Bijvoorbeeld een kantinemedewerker die zoete drankjes vervangt voor water, een supermarktmanager die gezonde producten prominenter aanbiedt, een projectontwikkelaar die zorgt voor beweegvriendelijke buurten en een wethouder die inzet op minder fastfood in de gemeente.

Structurele verandering

Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd laat het JOGG-werknet zien wat zij doen voor een gezondere samenleving. “We vragen extra aandacht voor het feit dat we er nog niet zijn en dat er méér Grote Mensen nodig zijn voor een gezonde toekomst”, zegt JOGG-directeur-bestuurder Marjon Bachra. “Maar, ook dit jaar delen we voorbeelden van de veranderingen die we als JOGG-werknet al waarmaken. Daarmee willen we laten zien dat als we het samen aanpakken, we steeds dichter bij een samenleving kunnen komen waarin gezond kunnen leven wél het uitgangspunt is.”

Programma Week voor de Gezonde Jeugd

Van 7 t/m 11 juni vinden er diverse activiteiten plaats in JOGG-gemeenten. In diverse gemeenten komen JOGG-ambassadeurs in actie. Zo verzorgt acteur en danser Juvat Westendorp een Dance battle in Medemblik en komt in actie bij de lancering van de pleintje-app in Epe, de Healthy Sisters zijn in Haarlem voor een kookworkshop, brengen de buurt in beweging en inspireren professionals in gemeente Utrecht, Herre Zonderland is in Dordrecht en viert daar het 10-jarig jubileum van de JOGG-aanpak in de gemeente. Olympiër en topsporter Nicole Beukers geeft het startsein voor de landelijke Peuter4daagse in Nijmegen en inspireert in Zaanstad meer professionals uit het onderwijs, Erik Scherder geeft een Online college aan ouders/verzorgers in regio Noord-Holland en Erben Wennemars springt op de fiets (stand-up bike) in de Betuwe, doet een tour langs diverse dorpen, is bij sportieve activiteiten en brengt kinderen in beweging door samen met hen The Daily Mile te lopen.

Dit item is origineel verschenen op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?