1 op de 6 scholen start met gratis schoolmaaltijden

8 juni 2023 Redactie Voeding Nu Angela Mulligan via Unsplash

Een tijd geleden hebben het Jeugd Educatiefonds en het Rode Kruis de handen ineengeslagen voor gratis maaltijden op basis- of middelbare scholen, om te voorkomen dat kinderen met een lege maag op school zitten. Inmiddels doet 1 op de 6 scholen mee met het programma, meldt het Rode Kruis. 

Het programma Schoolmaaltijden is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Sinds eind maart kunnen scholen zich voor het programma aanmelden, wanneer minstens 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een relatief laag inkomen.

Maaltijd of boodschappenkaart

Scholen kunnen zelf kiezen: of ze delen gratis maaltijden uit op school, of ze geven boodschappenkaarten aan de ouders van de kinderen, die daar zelf eten voor hun kind mee kunnen kopen. De maaltijden op school worden verstrekt via het Jeugd Educatiefonds en de boodschappenkaarten via het Rode Kruis. Een derde van de scholen kiest voor de boodschappenkaarten. Eén kaart heeft een waarde van 11 euro per kind, per week. Inmiddels hebben al zo’n 3.000 leerlingen een boodschappenkaart ontvangen.  

Aanmelden

In totaal doen er nu 1302 scholen mee. Het grootste deel van de scholen komt uit Zuid-Holland (387) en Noord-Holland (238). In die provincies zijn ook de meeste scholen die aan de voorwaarden voor het programma Schoolmaaltijden voldoen. Scholen kunnen zich nog altijd aanmelden. Het programma loopt tot 31 december 2023.

Bron: Rode Kruis

Altijd op de hoogte blijven?