Vezels

24 maart 2025 Angela Jans
REDACTIONEEL #2 | Hoe meer we te weten komen, des te meer vragen er opdoemen. Dat effect lijkt zeker van toepassing op het darmmicrobioom.

De afgelopen tien, twintig jaar is hierover veel nieuwe wetenschappelijke kennis verzameld. Onderzoek heeft het belang van het microbioom steeds verder blootgelegd, met verrassende inzichten over de rol ervan in spijsvertering, immuunsysteem en zelfs mentale gezondheid als gevolg.

Waar vroeger werd dacht dat bacteriën vooral schadelijk waren, begrijpen we nu dat een goed uitgebalanceerd microbioom essentieel is voor een gezond lichaam. Het beïnvloedt hoe we voedingsstoffen opnemen, hoe ons afweersysteem reageert op ziekteverwekkers en dat er een effect is in ons brein.

Toch staat ons begrip van het microbioom nog in de kinderschoenen. Hoe beïnvloeden
antibiotica, voeding en leefstijl deze microscopische wereld? Welke rol speelt het microbioom in chronische ziekten? En hoe kunnen we het optimaal ondersteunen?

Wetenschappers zoals Erwin Zoetendal aan de WUR werken hard om deze en ander vragen te beantwoorden. Een recente interventiestudie laat zien dat je met een vezelrijk zogenaamd hersteldieet naast cardiovasculaire verbetering ook handhaving van een bepaalde zeer nuttige bacterie stimuleert, Limosilactobacillus reuteri, die niet veel meer voorkomt in het microbioom van mensen in westerse landen. Maar vezels zijn volgens hem niet de oplossing voor alles. Al eten we er wel chronisch te weinig van in de westerse wereld.

Dat vindt ook diëtist Marjolijn Hut. In haar praktijk komen veel mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS). Ze hebben klachten die hun leven beperken en ze ontzeggen zichzelf allerlei voedingsmiddelen om dat op te lossen. Hut ziet dat niet als een goede oplossing. “Want dan gaat je hele darmmicrobioom eraan. Dus ik stel dan voor om eerst eens ‘gewoon’ te gaan eten: veel groenten, fruit, granen en te stoppen met al die supplementen.”

Te veel vezels of te weinig? Laten we er niet van in een kramp schieten. Zoetendal
vindt dat je het microbioom moet zien als een meebewegend onderdeel van jezelf,
samen met je eigen genetische achtergrond, met daarin misschien risico’s, en je levenswijze.

Veel leesplezier!

Dit is het redactioneel bij Voeding Nu 2-2025. Het thema van dit nummer is Microbioom. Abonnees kunnen alle artikelen ook online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af.

Naar de editie

Altijd op de hoogte blijven?