Verslavend?

26 maart 2024 Angela Jans

REDACTIONEEL #2 | Waarom proppen veel mensen zich vol met ongezond voedsel en kunnen ze daar niet mee stoppen? Voor arts en auteur dr. Chris van Tulleken is het duidelijk; dat komt door de industrie. Ultra bewerkt voedsel wordt volgens Van Tulleken bewust zo gemaakt dat we er verslaafd aan raken. In zijn boek: De Voedselfuik (zie pagina 38), beschrijft hij wat ultra bewerkt voedsel volgens hem met mensen doet en met de planeet. 

Eerlijk is eerlijk, nou reken ik mezelf niet direct tot de meest verslavingsgevoeligen van deze wereld, maar ik heb het ook weleens gedacht: wat stopt McDonalds eigenlijk in die hamburgers dat maakt dat ik er een dag na consumptie wéér een wil? Waarom heb ik dan meer moeite om die grote M langs de weg te negeren, dan normaal gesproken? Want ik kom er eigenlijk bijna nooit en heb daar ook geen enkele behoefte aan, maar als ik dan om de een of andere reden een keertje ben geweest, wil ik direct wéér en méér. En misschien heel gek, dat heb ik niet na consumptie van een appel of wortel. Het zal wel iets te maken hebben met de combinatie van vet, suiker en zout, iets wat ik - ik ben ook maar een mens - soms moeilijk kan weerstaan. Dat blijkt vrij normaal, zo heeft de wetenschap inmiddels wel duidelijk bewezen. Komt geen hokus pokus aan te pas.

Maar ondertussen worden veel mensen te dik. Inmiddels heeft wereldwijd 1 miljard mensen obesitas en is in Nederland meer dan dehelft van de volwassenen te zwaar. Wetenschappers zijn druk bezig manieren te vinden om dit een halt toe te roepen.
Prof. Anne Roefs gelooft daarbij heilig in levensstijlinterventies. In een interview vanaf pagina 8 vertelt zij over haar The End of Average-project, een onderzoek waarbij behalve met biologische factoren, bij de bestrijding van overgewicht ook rekening wordt gehouden met psychologische-, gedrags- en omgevingsfactoren. Anderen verwachten in de (nabije) toekomst juist veel van de inzet van medicijnen die in de pijplijn lijken te zitten. Daarover vertelt onder andere Mariëtte Boon, een  van de sprekers op het Nationaal Obesitas Congres (vanaf pag 14).

Of het nou komt door ultra bewerkt voedsel, het genetisch is bepaald of wordt veroorzaakt door aandoeningen, niemand wil te dik of te dun zijn, eetstoornissen tasten de kwaliteit van leven enorm aan.

Altijd op de hoogte blijven?