Veilig voedsel

18 februari 2025 Angela Jans

REDACTIONEEL #1 | Ziek van het eten van besmette blauwe bessen of vervuilde andijvie. Al staat (chemische) voedselveiligheid hoog op de agenda van beleidsmakers, voedselproducenten en consumenten, het kan nog altijd een keertje fout gaan. Maar met de toenemende aandacht voor gezondheid, milieu en duurzaamheid, wordt de druk om veilige voeding te garanderen – terecht – groter dan ooit.

Een van de redenen om daar een thema van Voeding Nu van te maken. Want wat betekent chemische voedselveiligheid precies, en hoe kunnen we samen de risico’s beheersen? Chemische voedselveiligheid draait om het voorkomen van schadelijke chemische stoffen in ons voedsel. Dit omvat een breed scala aan stoffen: van bestrijdingsmiddelen en zware metalen tot acrylamide en mycotoxinen. Hoewel strenge Europese wetgeving ons beschermt, zijn de uitdagingen talrijk. Klimaatverandering speelt bijvoorbeeld een rol bij het ontstaan van nieuwe risico’s, zoals een hogere prevalentie van schimmels die mycotoxinen produceren. Daarnaast zorgt de globalisering van de voedselhandel ervoor dat er meer aandacht nodig is voor de naleving van normen in landen met minder strikte regelgeving.

De verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid ligt niet alleen bij toezichthouders of producenten. Ook consumenten hebben een rol. Een groeiende groep consumenten wil weten hoe voedsel geproduceerd wordt. Dit biedt zowel uitdagingen als kansen. Voor producenten betekent dit dat zij hun productieprocessen moeten optimaliseren en investeren in traceerbaarheid, maar het biedt ook de mogelijkheid om zich te onderscheiden door te voldoen aan de vraag naar duurzame en veilige producten.

Technologische innovaties spelen een sleutelrol in het waarborgen van chemische voedselveiligheid. Geavanceerde analysetechnieken, zoals massaspectrometrie en kunstmatige intelligentie, maken het mogelijk om verontreinigingen nauwkeuriger en sneller op te sporen.

Toch blijft samenwerking essentieel. Voedselveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid die vraagt om nauwe samenwerking tussen wetgevers, producenten, wetenschappers en consumenten. Alleen door gezamenlijk in te zetten op preventie, monitoring en transparantie kunnen we vertrouwen blijven houden in de veiligheid van ons voedsel. In een tijd waarin voeding centraal staat in discussies over gezondheid en duurzaamheid, is chemische voedselveiligheid niet alleen een technische uitdaging, maar ook een maatschappelijke opdracht. Laten we deze verantwoordelijkheid omarmen en blijven bouwen aan een toekomst waarin veilig voedsel voor iedereen beschikbaar is. 

Dit is het redactioneel bij Voeding Nu 1-2025. Het thema van dit nummer is chemische voedselveiligheid. Abonnees kunnen alle artikelen ook online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af.

Naar de editie

Altijd op de hoogte blijven?