Software-tip | Happy Forks

29 oktober 2021 Julia van der Zande

Beeld Tangerine Newt via Unsplash

Vandaag tippen we de website Happy Forks, een analysetool waarmee je je voedingspatroon onder de loep kunt nemen. Als diëtist kun je Happy Forks inzetten bij een cliënt om diegene meer inzicht te geven in gezonde voedingsmiddelen en een gezond voedingspatroon. 

Happy Forks is een website die dieper ingaat op jouw voeding dan alleen het weergeven van de calorieën. Samen met een persoonlijk profiel waarin je je BMI, je doel en je activiteiten per dag invoert, ga je aan de slag met het invullen van je voeding. Je kunt losse voedingsmiddelen toevoegen, maar ook een precies recept. Hierdoor zie je precies hoeveel een bepaalde maaltijd aan voedingsstoffen bevat. Naast dat je een recept kunt invoeren, kun je ook op zoek gaan naar recepten.

Het is even wennen hoe de website precies werkt, omdat alles in het Engels is en je hierbij ook alle voedingsmiddelen in het Engels moet invoeren. Dit is natuurlijk wel handig als je een internationale cliënt hebt in de praktijk of wanneer Nederlands niet je eerste taal is.

Ik verbaasde me over de hoeveelheid informatie die er uiteindelijk uitkomt als je bijvoorbeeld een avondmaaltijd invult. Naast de basisinformatie over de eiwitten, vetten, koolhydraten en calorieën, benoemt de tool ook een scala aan micronutriënten zoals vitaminen en mineralen, samen met de hoeveelheid water, vezels, zetmeel, cholesterol en nog veel meer. Bovendien is alles weergegeven in overzichtelijke tabellen en grafieken.

Vergelijkbare tool

Een bekendere website/app is de Eetmeter van het Voedingscentrum. Deze kun je downloaden op je telefoon,  is in het Nederlands en is overzichtelijk. Je kunt er de hoeveelheid macronutriënten van je totale daginname behouden en bekijken. Ook kun je een advies ontvangen per specifiek macro- of micronutriënt.   

Een toevoeging op de Eetmeter is de website van het Voedingscentrum waar je een account kan aanmaken. Bij ‘overzicht’ kun je een tabel downloaden met hierin alle vitaminen en mineralen. Overzichtelijk is dit niet te noemen, want het zijn een heleboel kleine cijfertjes.

Typisch Nederlandse producten zijn makkelijk terug te vinden in de Eetmeter app. Verder voegt het Voedingscentrum elke dag een recept toe dat binnen de schijf van vijf past.

Conclusie

Ik vind Happy Forks een aanvulling bieden op hulpmiddelen die consumenten inzage geven in hun voedingspatroon. Happy Forks en de Eetmeter hebben veel overeenkomsten, zoals de uitgebreide macro- en micronutriënten, adviezen en inspiratie voor recepten.

De pluspunten van Happy Forks zijn dat het overzichtelijker weergeeft wat er allemaal aan macro- en micronutriënten in je voeding zitten. Ook voor het invoeren van recepten is de tool handig. Tot slot bevat de website een grotere hoeveelheid aan voedingsmiddelen uit andere culturen, waardoor de kans groter is dat jouw voedingsmiddel in de lijst staat. Wil je een duidelijke en laagdrempelige uitleg over macro- en micronutriënten, dan zou ik toch gaan voor de website en app van het Voedingscentrum.

Altijd op de hoogte blijven?