Paard in de gang

19 november 2024 Suzan Tuinier

BLOG | Het is inmiddels alweer een tijdje geleden, maar ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Op vakantie in Cuba logeerden we bij mensen thuis, in een casa particular. Dat leverde altijd bijzondere momenten op, maar deze spande de kroon. In één van deze huizen stonden we oog in oog met... een paard in de gang. Een heel feestelijk verblijf werd het niet, want alles begon te jeuken, ik werd benauwd en snakte naar adem. Terug in Nederland begreep ik waarom, toen de huisarts belde met de uitslag van mijn allergietest: “Mevrouw Tuinier, u bent zwaar allergisch voor paarden.”

Ik ben niet de enige. Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders heeft er last van. Voedselallergieën komen wat minder vaak voor: zo’n 3 % van de volwassenen en 5 tot 8 % van de kinderen heeft ermee te maken. De grootste boosdoeners? Pinda’s, noten, melk, eieren, en vis. De klachten lopen uiteen, van een beetje jeuk of uitslag tot veel heftigere reacties zoals ademhalingsproblemen. Vooral bij kinderen zie je het steeds vaker.

Je komt het de praktijk vast vaak tegen: cliënten die denken dat ze een allergie hebben, terwijl het eigenlijk om een intolerantie of aversie gaat. Vooral bij gluten hoor je vaak “Ik kan er niet tegen,” maar in de meeste gevallen gaat het niet om coeliakie. Veel mensen diagnosticeren zichzelf of baseren zich op alternatieve therapieën, wat de verwarring rond allergieën vergroot. 

Als professional is het belangrijk om het onderscheid duidelijk te maken en cliënten te adviseren en altijd te overleggen met de behandelend ars voor een correcte diagnose.
Vergeet in de begeleiding van cliënten het etiket niet! Het is en blijft een handig hulpmiddel voor mensen met een voedselallergie. Het loont echt de moeite om hen te laten zien hoe ze etiketten kunnen lezen, zodat ze met een gerust hart kunnen kiezen wat ze eten. Die allergeneninformatie is gelukkig vaak wel duidelijker tegenwoordig, maar toch blijft het belangrijk dat ze die goed begrijpen. En laten we eerlijk zijn: geen enkel dieet hoeft saai of eenzijdig te zijn, ook niet met beperkingen. Met een beetje creativiteit en de juiste begeleiding kunnen ze volop genieten van lekker en voedzaam eten, zonder ergens bang voor te hoeven zijn.

Kun je eigenlijk van een allergie afkomen? Voor sommige mensen is dat zeker mogelijk, dankzij immunotherapie. Deze behandeling kan goede resultaten opleveren, vooral bij allergieën voor pollen, huisstofmijt of insecten. Immunotherapie ‘traint’ namelijk het immuunsysteem om minder heftig te reageren op allergenen. Dit proces kan wel een lange zit zijn—vaak duurt het drie tot vijf jaar. De behandeling kan met tabletten of injecties worden uitgevoerd, afhankelijk van de allergie en iemands voorkeur. Voor veel mensen is het de moeite waard, omdat de klachten na verloop van tijd sterk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. 

Ik onderga regelmatig mijn eigen vorm van immunotherapie, dankzij mijn puberdochter. Van alle sporten koos zij uitgerekend voor paardrijden. Iedere maand heeft ze een ‘proefje’, en geloof me, dat is niet alleen een test voor haar, maar ook voor mij. Afgelopen zondag was het weer zover. Na anderhalve minuut begon ik al te niezen, maar ik hield het nét lang genoeg vol om haar te zien stralen. Daarna snel naar huis. Een eigen paard? Nee hoor, dat gaat niet gebeuren. En zéker niet eentje in de gang! 

Altijd op de hoogte blijven?