Leestip: interview in Trouw over betere voeding in ontwikkelingslanden

24 september 2021 Michelle Wijma

Beeld: Arturo Rivera via Unsplash

De vrijdagtip van deze week is een artikel uit Trouw van 23 september. Wetenschapper Bart de Steenhuijsen Piter (WUR) vertelt daarin over zijn onderzoek naar hoeveel (en welke) fruit en groente mensen in arme landen eten, en hoe dat kan verbeteren.

Dr. Bart de Steenhuijsen Piter is specialist in voedselsystemen en onderzoeker bij Wageningen University & Research. Gemiddeld gezien is er geen enkel land waar mensen dagelijks genoeg groente en fruit eten, soms door overvloed aan voedselkeuzes, soms door armoede. In zijn onderzoek vraagt De Steenhuijsen Piter zich af wat je kunt doen om de consumptie te verhogen. En waar kunnen investeringen een verschil maken? 

Uit de studie zijn enkele aanbevelingen gekomen voor beter beleid, investeringen en ontwikkelingsprojecten. Citaat uit Trouw: Een hele praktische: investeer vooral in de productie van groene bladgroenten zoals spinazie, omdat die gezonder zijn dan de uien en tomaten die nu veel aandacht krijgen. Een andere: stimuleer de groenteteelt dicht bij de stad. Zodat vrouwen de producten kunnen verkopen en zo hun positie versterken. 

In het artikel in Trouw vertelt de onderzoeker meer over zijn bevindingen. Hoe zorg je ervoor dat de voeding van arme mensen verbetert? Wetenschapper Bart de Steenhuijsen heeft een oplossing.

Altijd op de hoogte blijven?