Leestip | Gezond gebeten voor Homies

10 december 2021 Julia van der Zande

Beeld Eliott Reyna via Unsplash

Het Belgische voedingsinformatiecentrum NICE heeft een nieuw boekje uitgebracht voor 12 tot 18-jarigen. Het boekje informeert op een leuke wijze over gezonde voeding en leefstijl en is ook als PDF te lezen.

Gezond Gebeten voor Homies is het derde boekje dat NICE uitbrengt. Al eerder brachten ze boekjes uit die gericht waren op ouders met kinderen in de leeftijdscategorieën 3-6 en 6-12 jaar. Gezond Gebeten voor Homies informeert niet de ouders, maar spreekt de jongeren zelf aan. Dit vergt een andere aanpak, want jongeren ontwikkelen een eigen mening en willen zoveel mogelijk zelf beslissen. Opleggen wat ze moeten doen werkt juist averechts.

Hoofdthema van het boekje is genieten van het leven, waarbij verschillende onderwerpen aan bod komen die zijn onderverdeeld in acht thema’s. Een greep uit de thema’s: tips voor ontbijten, voedingsmiddelen die helpen bij het concentreren en comfortfood. Naast gezonde voeding gaat er een thema over duurzaamheid dat zich richt op het verkleinen van de voetafdruk.

Vanuit diëtistisch perspectief zie je dat er veel adviezen voorbij komen die wij in Nederland ook aan kinderen aanbevelen, zoals de tussendoortjes die worden genoemd bij kleine en grote honger. Bij kleine honger een schaaltje yoghurt, een handjevol noten en cracker met een humusdip of snoepgroenten. Bij grote honger een volkoren boterham, een extra portie groenten of een grote aardappel of extra granen bij de avondmaaltijd.

Niet per se aanlokkelijke opties voor jongeren, vermoed ik, maar wat me in positieve zin opviel is dat veel situaties worden gebruikt die herkenbaar zullen zijn voor tieners. Voorbeelden hiervan zijn tips om uit bed te komen en ontbijten bij weinig tijd. Het boekje is leuk vormgegeven en spreekt jongeren op een gepaste manier aan, denk ik. De informatie wordt interactief gemaakt met opdrachten waarbij sociale media de hoofdrol spelen. Hierdoor lijkt het mij een geschikt boekje om aan jongeren uit te delen om ze wat mee te geven over gezonde voeding en leefstijl. 

Meer informatie over het boekje voor jongeren vindt je hier.

Lees meer over de boekjes voor ouders met kinderen in de leeftijdscategorieen: 3-6 en 6-12 jaar.

Altijd op de hoogte blijven?