In de praktijk

7 februari 2023 Mirjam van Delft

Vermoeid zit ik achter mijn laptop. Tussen het beantwoorden van de stroom aan mailtjes, een appje van het thuisfront, en het bijwerken van de agenda door, kijk ik even vlug naar de rapportage van mijn klanttevredenheidsonderzoek. Gelukkig, nog steeds scoor ik een ruime voldoende. Dat is uiteindelijk waarom ik als diëtist ben gaan werken, om cliënten naar tevredenheid verder te helpen.

Cliënten kunnen in mijn tevredenheidsonderzoek ook een compliment en een verbeterpunt benoemen. Mijn blik valt op een van de complimenten: ‘zo fijn dat er gekeken wordt naar jou als persoon en dat je niet alleen een standaard eetlijstje meekrijgt, zoals ik eerder al wel eens heb meegemaakt’.

Fijn, een kleine bevestiging van mijn visie, hoe ik wil werken in de praktijk. Ook ik heb gemerkt dat het door alle trends en meningen op voedingsgebied niet altijd even makkelijk is om bij jezelf te blijven. Te blijven vertrouwen op een degelijke wetenschappelijke basis, met daarbij een dosis ervaring. Is er misschien toch een snelle oplossing? Volledig plantaardig eten, juist koolhydraatarm, eiwitrijk of misschien intermittent fasting? Een kleine greep uit de vele manieren van eten waar cliënten vragen over hebben. Met misschien wel de belangrijkste vraag: werkt dat?

Daar is niet altijd een kant en klaar antwoord op. Er bestaat naar mijn mening niets wat werkt voor iedereen, want we zijn immer geen van allen hetzelfde. Iedereen heeft een andere uitdaging op voedingsgebied, en wat heerlijk is het dan dat de diëtist in het oerwoud van ‘eetmeningen’ een cliënt kan gidsen naar een passend heel persoonlijk advies.

Niet vanuit je eigen overtuiging denken, wel in de huid van de cliënt kruipen.
Wel een beetje saai soms misschien, en hard werken, met vaak pas op de lange termijn resultaat. Ook eerlijk en realistisch, misschien niet altijd volgens het boekje, wel persoonlijk afgestemd.

Soms zijn kleine stappen, zoals een andere productkeuze of een kleinere portie eten, al een grote stap. De cliënt het vertrouwen geven dat er tijd mag worden genomen om te leren en te oefenen. Dat het niet in een keer allemaal hoeft te lukken. Dat is waar in mijn ogen de diëtist het verschil maakt. Met succes.

Met hernieuwde energie start ik mijn spreekuur, hier blijf ik voor gaan. 

Mirjam van Delft

Mirjam is (kinder)diëtist en heeft een eigen praktijk (MirjaM en de Kindereetcoach) in Sassenheim, Leiden en Nieuw Vennep.

Redactieadviesraad

De redactie van Voeding Nu wordt ondersteund door de Redactieadviesraad. Deze bestaat uit wetenschappers, diëtisten en andere voedingsdeskundigen. Om de beurt presenteren zij zich hier.

Altijd op de hoogte blijven?