Hoera!

30 oktober 2023 Angela Jans

REDACTIONEEL #6 | Een duurzame voedselketen, van productie tot consumptie, lijkt steeds belangrijker te worden. Hoe was dat 25 jaar geleden, in 1998, toen de eerste uitgave van Voeding Nu verscheen? Eigenlijk niet zo heel veel anders. ‘Kansen en dilemma’s voor biologische productie’, staat er te lezen op de cover van het eerste nummer. En vervolgens in dat artikel:‘De vraag naar biologische producten blijkt in twaalf maanden tijd met 40 procent gestegen’. Helaas kan ik niet terugvinden hoe dat cijfer er nu uitziet, maar dat we 25 jaar later nog veel massaler om biologische of duurzame (wat uiteraard niet per se altijd samengaat) producten vragen, staat wel vast. 

Hoe zal dat over 25 jaar zijn? Petra Verhoef, de nieuwe directeur van het Voedingscentrum blikt in een interview op pagina 8 desgevraagd vooruit: “Over 25 jaar ziet de wereld, de voedselwereld, er hopelijk anders uit. Duurzaam en gezond zijn dan meer als norm ingebouwd. Het besef zal, hoop ik, verder zijn ingezonken dat we goed moeten zorgen voor de aarde en dat we daarmee ook voor onze eigen gezondheid zorgen. Maar kennis over hoe een gezond voedselpatroon er uit ziet, hoe je veilig eten kunt bewaren en bereiden, eventueel voedselveiligheidsissues, vragen over duurzame keuzes, die zullen blijven bestaan. Want er komen steeds weer nieuwe kinderen, met jonge ouders. Dus voorlichting en educatie blijven belangrijk."

Ja, want zo gaat dat. Een kwart eeuw geleden was ik zelf nog een jonge moeder. Mijn oudste heeft onlangs 25 kaarsjes uitgeblazen. Zo zit je in de luiers, en zo ben je 25 jaar verder en staat er een boom van een vent naast je die zich je zoon noemt. Deze man is een groot liefhebber van vlees. Zijn jongere zus daarentegen is al ruim vijf jaar vegetarier. Mijn broer en ik dachten daar vijftig jaar geleden niet over na, dus veranderingen zijn er wel degelijk in gang gezet. Zeer regelmatig staan er hier in huis nu vegetarisch gerechten op tafel. Lekker! Maar één ding is zeker: overstappen naar een 100 procent gezond en duurzaam voedingspatroon is ingewikkelder dan zomaar het ene product inruilen voor het andere. 

Hoe dan ook, Voeding Nu is jarig en dat is reden voor een feestje. We trakteren u als lezer op een extra dik nummer. Hoera! Veel leesplezier. 

Altijd op de hoogte blijven?